Bazele parohiei ortodoxe române „Sf. Gheorghe și Sf. Siluan” din Tübingen au fost puse în preajma sărbătorii Sfântului Gheorghe din anul 1996. Acest demers a căutat să ofere românilor din zona Tübingen, Reutlingen şi împrejurimi posibilitatea de se regăsi cu Dumnezeu, cu sine, cu semenii lor şi de a se împărtăşi din puterea dată de harul Sfintei Liturghii. Ceea ce la vremea respectivă reprezenta un deziderat, astăzi – cu ajutorul bunului Dumnezeu şi prin mijlocirea oamenilor – a devenit realitate.
Inițial, parohia română s-a bucurat de găzduirea oferită de Parohia Evanghelică Eberhard, iar din 1999 își are sediul în fosta capelă a spitalului din Sand. Parohia aparține Protopopiatului Baden-Württemberg al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Germania, Austria și Luxemburg (KdöR). Aproximativ 110 familii dintr-o arie geografică destul de vastă participă în mod regulat la slujbele duminicale.
Sfânta Liturghie se săvârșește regulat în duminici și în sărbători, de asemenea Vecernia sâmbăta seara și Privegheri înaintea sărbătorilor mari, Sfântul Maslu în prima zi de vineri din fiecare lună, după care preoții slujitori răspund deschis tuturor întrebărilor credincioșilor.
Rugăciunea lui Iisus se face în fiecare miercuri seara, fiind urmată de cercul biblic sau de seara filocalică. Părinții stau la dispoziție pentru spovedanii în timpul săptămânii sau sâmbăta, în funcție de programările stabilite împreună cu credincioșii. Duminica, după rugăciunea „Tatăl nostru”, copiii mai mititei se retrag în cortul copiilor – pentru predica copiilor și e o bucurie să le fiu alături. Apoi, după Sfânta Împărtășanie cortul copiilor stă la dispoziția tinerilor care, sub îndrumarea teologului George Nișcoveanu, dezbat pe marginea temei evanghelice din duminica respectivă.
În parohia din Tübingen, ne îngrijim de păstrarea tradițiilor, de promovarea culturii și a limbii române. Școala românească și-a desfășurat activitatea regulat până în perioada pandemiei, având loc sâmbăta dimineața de două ori pe lună. În timpul pandemiei, întâlnirile au continuat online, iar după pandemie se încearcă modele educaționale diferite, mai ales sub forma unor proiecte.
De-a lungul anilor au avut loc diverse activități suplimentare precum: atelier de țesut la un război vechi adus din România, șezători și ateliere de cusut motive tradiționale, concerte de colinde, ateliere de confecționat mărțișoare, excursii la castelele familiei regale Hohenzollern, ședințe de istorie și de cultură românească, seri de poezie, după-amieze de literatură, multiple conferințe și seri duhovnicești cu oaspeți deosebiți din România, excursii și agape, tabere pentru copii la mănăstiri ortodoxe românești, pelerinaje, concerte de muzică clasică românească…
Pentru a putea lucra cât mai eficient cu copiii, atenția s-a oprit și asupra muncii cu părinții lor. Astfel, s-au organizat mai multe seminare și ateliere de formare pentru părinți, sub îndrumarea Maicii Siluana și a Maicii Sofronia de la Centrul de formare și consiliere Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Iași.
Comunitatea din Tübingen este una foarte vie, este o familie mai mare unde se încearcă o apropiere cât mai plăcută a unora de ceilalți, o într-ajutorare și o cunoaștere în duhul lui Hristos.
Dorul de casă și trăirea acelorași valori îi apropie mult pe oameni.
Aici, biserica le astâmpără setea de autentic, de origini, de frumos. Ea își deschide și porțile inimilor: oferă atât spațiu fizic, cât și resurse sufletești extraordinare.
Sfânta Împărtășanie și dragostea frățească sunt „vitaminele” sau, mai bine zis, esența vieții comunitare. Săptămâna începe duminica cu întâlnirea cu Hristos prin Sfânta Împărtășanie și continuă cu întâlnirea între membrii comunității. Toată săptămâna este o pregătire pentru aceste evenimente.
Un fapt minunat în diaspora este și apropierea de ierarhii noștri care vizitează regulat comunitatea din Tübingen. Familiaritatea și apropierea de păstorii noștri, apartenența la o comunitate frumoasă ne aduc mare bucurie, ne conferă siguranță și un sentiment de paternitate. Asemenea trăiri ne dau puterea de a trece mai ușor prin greutăți și prin încercări.
Pentru majoritatea celor din parohie, „familia” de la Biserică este a doua lor familie, locul unde mulți dintre ei au renăscut duhovnicește, locul de întâlnire a celor care simt și trăiesc asemănător.
Precum fiecare mădular este important pentru corp, tot astfel fiecare membru al comunității are însemnătatea lui.
Fiecare în parte este important! Fiecare este un dar pentru ceilalți.
Oamenii se poartă reciproc în rugăciune și își manifestă mereu recunoștința mulțumind întru-un modi-I atât lui Dumnezeu, cât și mulțumindu-le celor din jurul lor.
Slavă Ție, Doamne, Slavă Ție!
doamna preoteasă Adina Gilla,
Parohia ortodoxă română „Sf. Gheorghe și Sf. Siluan”, Tübingen
Parohia ortodoxă română „Sf. Gheorghe și Sf. Siluan”, din Tübingen este beneficiară a proiectului 10 cărți pentru 1000 de copii români din diaspora, inițiat de Asociația Spune-mi o poveste pentru suflet, din București.
Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.