În luna Unirii Bucovinei cu Țara (din 28 noiembrie 1918), tema concursului SOPS 7 nu putea fi alta decât  „Cealaltă Bucovină”.

 

În primul rând, pentru că știm prea puține despre românii care au trăit și mai trăiesc în Bucovina de Nord, aflată astăzi pe teritoriul Ucrainei. Aceștia nu sunt mai puțin români decât noi. Ei, părinții lor, bunicii lor s-au născut și trăiesc acum într-o țară care nu le prețuiește identitatea și nu se străduiește să le-o cultive. Românii din nordul Bucovinei sunt ca niște orfani, de care rudelor nu le mai pasă.

 

Mi-am dorit să-i cunoaștem mai bine și, prin intermediul concursului „Cealaltă Bucovină”, să trecem, într-un fel, granița care ne desparte de ei.

 

La finalul acestei competiții la care au participat peste 130 de copii (și de părinți) din Republica Moldova, din diaspora și mai puțin din România, m-am gândit că, dacă aș fi ministrul învățământului, mi-aș invita colegii profesori să conceapă și să propună un opțional despre CULTURA ȘI ISTORIA BASARABIEI ȘI A BUCOVINEI. Apoi, aș deveni promotorul unei astfel de inițiative, făcând tot ce îmi stă în puteri pentru a-i convinge pe elevii din gimnaziu și din liceu să studieze o asemenea materie.

 

(Dăruiesc această idee unui viitor ministru care vrea să rămână în istoria învățământului cu ceva consistent și memorabil. În plus, mă și implic în implementarea ei!)

 

În viitoarele manuale despre CULTURA ȘI ISTORIA BASARABIEI ȘI A BUCOVINEI și-ar putea găsi lesne locul și lucrările câștigătorilor la concursul „Cealaltă Bucovină”.

La această ediție, președintele de onoare al juriului, domnul DORIN POPESCU (diplomat, analist politic, reprezentant al statului român la Cernăuți în perioada 2007-2011) a acordat TREI MARI PREMII pentru: Ioana Vasile (din București, România); Smaranda Munteanu (din Chișinău, Republica Moldova), participante la secțiunea de LITERATURĂ (categoria 7-9 ani). Și pentru Ansamblul folcloric „Tălăncuța” din satul Oprișeni, regiunea Cernăuți, conducător artistic-Veronica Rusu-Velicico (de la secțiunea TALENTE).

La secțiunea ARTE, juriul format din Veronica Iani (scriitoare și ilustratoare) și Gloria Grinceac (studentă în anul al doilea la Universitatea de Artă si Design din Cluj-Napoca) a ales următorii premianți:

 

Categoria 8-10 ani

Locul I: Alexandru Malai

Locul al II-lea: Daria Marlean

Locul al III-lea: Cornelia Trofim

Mențiuni: Vasile Ioana, Rezneac Ilie, Daria Roman

Categoria 11-12 ani

Locul I: Loredana Stroici

Locul al II-lea:  Alexandra Voloșenco, Ștefan Ursache, Arina  Poperecinîi, Mădălina Lelic

Locul al III-lea: Anghel Alisia,  Maria Simion

Mențiune: Bogdan Rusica

Categoria 13-14 ani

Locul I: Stivilian Bogza

Locul al II-lea: Daria Popa

Locul al III-lea: Paula Dabija

Mențiune: Carolina Gluhaniuc

 

Juriul secțiunii de LITERATURĂ, alcătuit din doamna prof. dr. Cristina Cergan, de la Școala Gimnazială „Ion Minulescu” din Pitești și de doamna prof. dr. Roxana Ștefania Ciobanu – consilier superior, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, a ierarhizat lucrările participanților astfel:

Categoria 7-9 ani:

Locul I: Gabriel Lițcan

Locul al II-lea: Iana Onică

Locul al III-lea: Alexandra Dabija

Mențiune: Adelina Matros

Categoria 10-12 ani:

Locul I: Bianca Dabija

Locul al II-lea: Sophie Midrigan

Locul al III-lea: Valeria Munteanu

Mențiuni: Gabriela Cîrstoiu, Ilinca Vieru, Miruna Dușa, Cornelia Sirițeanu

Categoria 13-14 ani

Locul I: Alexandra Andreea Braga

Locul al II-lea: Paula Dabija

Locul al III-lea: Teodora Gabriela Stoian

Mențiune: Patricia Lupu

O misiune foarte dificilă a avut juriul de la secțiunea ABILITĂȚI, alcătuit din prof. dr. Diana Gratie și Veronica Iani. La această secțiune au câștigat:

Locul I: Rebeca&Roberta Andrei

Locul al II-lea: Gabriel Litcan

Locul al III-lea: Alexandru Malai

Mențiune: Ion, Ilie și Isaia Ganta

În sfârșit, la secțiunea TALENTE au câștigat:

La INTERPRETARE VOCALĂ:

Locul I: Eva Maria Donisa

Locul al II-lea: Daria și Sofia Popa

Locul al III-lea: Maria Magdalena Bivol

La INTERPRETARE INSTRUMENTALĂ:

Locul I: Daria Popa

Locul al II-lea: Matei Octavian

Au primit un PREMIU SPECIAL fetele din grupul vocal al Liceului „Sfântul Sofronie” din Huldenberg, Belgia.

Au făcut parte din juriul acestei secțiuni doamna Dorina Popescu (Mamă a trei copii și jurnalistă) și domnul Marin Gherman (jurnalist BucPress, Cernăuți).

Felicitări tuturor participanților!

Mulțumiri pentru mărturiile de patriotism și de simțire românească, împărtășite nouă cu multă generozitate și candoare.

Cu recunoștință,

Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului

„Spune-mi o poveste pentru suflet”

 

Desen de Ioana Vasile. Cover de Alesia Anghel