Talentata și inventiva graficiană Elena Murariu, încântată de poezia Cioara a lui George Topîrceanu, a desenat fără un scop anume, mai mult pentru sine, dintr-o joacă de artist, ilustrații posibile pentru această poezie.

Mona Șerbănescu, fondatoarea și directoarea Liceului Pedadogic „Anastasia Popescu”, instituție de învățământ remarcabilă (asociată UNESCO și având un certificat de Școală europeană 2014−2017) a vrut să dăruiască elevilor ei, ca pe o jucărie,  ingenioasa combinație de poezie și desen. Drept urmare a convins-o pe autoare și a ajutat-o să realizeze o carte tipărită cu artă.

Am acum, pe masa de lucru, acest album, sinteză de farmec literar, imaginație plastică și artă tipografică. Am selectat câteva pagini pentru cititorii României literare.

Poezia Cioara  a lui George Topîrceanu este nu numai poezie, ci și o demonstrație de virtuozitate stilistică. Tocmai de aceea, părea imposibil de ilustrat. Iată însă că, prin desenele ei, Elena Murariu face un duet cu poetul. „Vocile”  nu se suprapun, ci se completează reciproc.

Rareori am mai întâlnit o asociere atât de inspirată între text și arta grafică. Cineva fără cunoștințe de istorie literară nu și-ar da seama dacă Elena Murariu a ilustrat poezia sau dacă George Topîrceanu a explicat în versuri desenele.

Cioara admirabilei artiste, ca și cioara supertalentatului poet (admirat de Nichita Stănescu) este pe rând pitorească, enigmatică, urâtă, splendidă, posomorâtă, țanțoșă, grațioasă, inoportună și, la urma urmelor, banală. Elena Murariu a intrat, cu modul ei de a desena elegant-trăznit, în jocul propus de George Topîrceanu.

Nu m-aș mira ca peste o sută de ani să fie uitată prietenia literară a poetului cu Otilia Cazimir și să se vorbească de tandemul George Topîrceanu  − Elena Murariu.

Alex. Ștefănescu

Text publicat în revista ,,România literară”, nr. 25/ 2017

Cartea se află printre finalistele concursului Cele mai frumoase cărți din România.

Detalii despre CMFC – AICI.