CUM l-am cunoscut eu pe Mozart?

 

Ca mulți dintre voi, prin intermediul unui cântec din copilărie care avea următoarele versuri: „Eu sunt numai un copilaș drăguț și mititel/ Zburd vesel ca un fluturaș/ Nu obosesc defel…” Dar mai interesante decât acest detaliu de viață personală sunt câteva lucruri din viața lui Mozart.

 

  • Recviemul lui Mozart: compus pentru altcineva, cântat pentru sine

Hai să ne întoarcem în timp, în …4 decembrie 1791. Ziua în care Mozart a murit. Avea doar 35 de ani

Cauza morții?

Ne-cu-nos-cu-tă!

Probabil, hemoragie cerebrală sau otrăvire.

Cel mai sigur, o boală de rinichi sau febră reumatică! (Între noi fie vorba, au existat peste 100 de ipoteze legate de motivul morții sale și tot nu s-a ajuns, încă, la un consens.)

„Simt de pe-acum gustul morții pe limbă”, îi mărturisea Mozart cumnatei sale, în ziua în care a plecat din această lume. Zăcuse mult în ultima vreme și înainte de a-și da ultima suflare, lucrase la o bucată muzicală rămasă neterminată…

Cu câteva luni în urmă, i se întâmplase ceva foarte ciudat.

Mozart era singur acasă când a primit vizita unui necunoscut. Purta haine închise la culoare și, peste ele, o pelerină neagră, cu glugă. Respectivul i-a înmânat compozitorului o scrisoare nesemnată, în care i se cerea să scrie un Recviem. Se spune că un conte îndurerat de moartea soției a comandat această compoziție. I se promiteau, desigur, mulți bani. Recviemul a rămas neterminat, deși Mozart a muncit mult să îl ducă la bun sfârșit. Dar a cântat Recviemul împreună cu prietenii, înainte de propria moarte!

 

  • Cum îl chema, de fapt, pe Amadeus?

Acum 267 de ani, în 27 ianuarie 1756, la Salzburg venea pe lume Mozart.

Înaintea lui se născuseră șase copii și supraviețuise doar o soră: Maria Anna.

Mezinul era, deci, al doilea supraviețuitor. Era un copil ales, iubit de Dumnezeu. Nu degeaba tatăl îi pusese nume cu rezonanță religioasă: Johannes Chrysostomus (adică Ioan Gură de Aur) Wolfgangus Gottlieb sau Theophilus (deci „iubitor de Dumnezeu”) Mozart. (Amadeus e traducerea ultimului prenume, utilizată după moartea compozitorului.)

 

  • Căsătorit cu sora mai mică a unei femei de care fusese îndrăgostit

Viena. 1782. Mozart are 26 de ani.

Se însoară cu Constanze Weber sora mai mică a Aloysiei Weber, de care fusese îndrăgostit cândva. Leopold Mozart nu aprobă această căsătorie, temându-se că – dacă Mozart se va însura – se va lăsa de muzică. Cei doi se stabilesc în Viena și vor avea o căsnicie fericită. Iată CE și CUM îi scria Mozart soției sale.

 

„Preaiubită soțioară, am o mulțime de rugăminți față de tine…

Primo: te rog să nu fii tristă.

Secondo: să ai grijă de sănătatea ta și să nu ai încredere în aerul de primăvară.

Tertio: Să nu ieși singură pe jos – de preferință însă  – să nu ieși deloc pe jos.

Să fii pe deplin asigurată de dragostea mea. Nu ți-am scris încă nicio scrisoare fără să așez portretul tău drag în fața mea.

Te rog, ține seama în purtarea ta nu numai de onoarea ta și de a mea, ci și de aparențe. Și nu fi supărată de rugămintea aceasta! Trebuie să mă iubești din cauza asta mai mult tocmai, pentru că eu țin la onoare.

Și-acum rămâi cu bine, preaiubită și preabună!

Gândește-te că în fiecare noapte, înainte de a mă urca în pat stau de vorbă o bună jumătate de oră cu portretul tău și tot așa și la trezire.

Te sărut de milioane de ori și sunt în veci al tău,

Mozart.”

 

  • Avea și alte pasiuni, în afară de muzică

Mozart era pasionat de biliard, dar pasiunea sa supremă a rămas, totuși, muzica.

Când intra într-o sală de biliard, buzunarele îi erau pline de hârtii cu portative goale, fiindcă el compunea în timp ce aștepta să-i vină rândul. Într-o pauză mai lungă, scria 20-30 de măsuri. „Așa! Trei poturi unul după altul! striga el, când se avânta în febra jocului de biliard. Dar… în ce cheie eram?!” se întreba Mozart, amintindu-și de partituri…

 

  • Ce face când e invitat la curtea regală?

Viena, 1762. Mozart are 6 ani.

E invitat la curtea regală, să cânte, împreună cu sora sa. Cu o zi înainte Împărăteasa Maria Tereza le trimisese copiilor câte un rând de haine elegante. Protocolul de la curte trebuia respectat, iar cei mici – puși în valoare. Micul Mozart avea un costum liliachiu, cu împletituri late, aurii. L-a purtat cu mândrie și cu demnitate…

„Am fost primiți din partea Maiestăților Lor cu extraordinară grație” scrie Leopold Mozart, tatăl compozitorului, într-o epistolă.

CE a făcut micul Mozart acolo, în afară de faptul că a cântat?

A sărit în poala împărătesei, a luat-o de gât și a sărutat-o zdravăn.

Iar la masa regală, a stat mereu lângă ea, a vorbit cu ea, i-a sărutat mâinile, a mâncat bucatele pe care ea însăși i le-a servit.

La un moment dat, în timpul vizitei, jucându-se, Mozart s-a împiedicat. Maria Antoaneta, fiica reginei, care avea atunci 7 ani l-a ajutat să se ridice. Băiețelului de doar 6 ani s-a îndrăgostit fulgerător de grațioasa prințesă și a întrebat-o: Vrei să te măriți cu  mine?!

Avea să afle că era deja logodită, cu un prinț francez. Și-aceasta va deveni, într-o zi, regina Franței.

 

  • O pisică și un copil ca toți ceilalți?

La trei ani, cânta la clavir. La cinci – compunea! La opt ani, stăpânea vioara și orga.

Unii adulți – suspicioși cum am fi și noi azi ! – nu credeau că băiețelul e în stare să compună. Credeau că altcineva îi face muzica.

Un avocat care era și muzician s-a gândit să îi testeze abilitățile. Ore în șir!!!

L-a pus să interpreteze o bucată muzicală foarte dificilă, ba chiar și să inventeze una. Și Mozart s-a descurcat cu brio.

Cânta când, în cameră, a intrat o pisică. Ce credeți că a făcut?

S-a oprit imediat și s-a apucat să fugărească pisica.

În acel moment, avocatul și-a dat seama că Mozart era un copil ca toți ceilalți…

…mai puțin atunci când interpreta și compunea muzică.

Ioana Revnic 

Joi, 26 ianuarie, la în cadrul proiectului ,,Opera la Bibliotecă” de la Biblioteca Metropolitană din București, a avut loc o serată dedicată lui Mozart.

Au participat sopranele Gladiola Lamatic, Daniela Ciociea, Anfisa Fugaru, Anca Sandu Butuc, basii Dragos Ionel și Ștefan Carstea acompaniați de pianistul Cosmin Pătrana. Eu am prezentat spectacolul. Atmosfera a fost electrizantă! 

 

 

Bibliografie

Mozart, Scrisori, București, Editura Humanitas, 2021.

Paul Johnson, Mozart – o viață, București, Editura Humanitas, 2015.

Yona Zeldis McDonough, ilustratii de Carrie Robbins, Cine a fost Wolfgang Amadeus Mozart?, București, Editura PandoraM, 2015.