#ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica
CUM S-A CĂSĂTORIT O CINSTITOARE A ICOANELOR CU UN DUȘMAN AL LOR?
🌿 Sfânta Teodora s-a născut cândva între anii 810 și 815, în orașul Elissa din Paflagonia (o regiune din nordul Asiei Mici), într-o familie de nobili credincioși, de origine armeană.
🌿 Când a ajuns la vârsta căsătoriei, a participat la „înfățișarea mireselor”, un eveniment monden în cadrul căruia împăratul Teofil (conducătorul Imperiul Bizantin din 829 până în 842) și-a ales viitoarea soție, dintre cele mai frumoase fecioare ale vremii.
🌿 La această ceremonie a fost prezentă și o sfântă foarte dragă mie, Sfânta Casiana, cea mai cunoscută femeie imnograf a bisericii și singura ale cărei lucrări se păstrează până azi în cărțile de cult. Sfânta Casiana nu s-a lăsat intimidată când suveranul i-a spus că „prin femeie au intrat în lume cele josnice” referindu-se la păcatul Evei, ci i-a replicat că tot prin femeie „au venit și cele mai alese”. (Se gândea, desigur, la binele adus lumii de Maica Domnului.) Răspunsul i s-a părut împăratului prea îndrăzneț, drept care a decis să își aleagă altă împărăteasă: pe Teodora.
🌿 🌿 🌿
🌿 Nu știu dacă, vreodată, v-ați supărat din cauza… unui sfânt. Eu – da, când am citit prima oară că Sfânta Teodora a devenit împărăteasă, în locul Casianei. Am crezut atunci că alegerea lui Teofil a fost nedreaptă, iar opțiunea lui – convențională, pentru că Sfânta Teodora Împărăteasa mi se părea un pic prea „moale”, în comparație cu Sfânta Casiana.
🌿 Chiar dacă lucrurile au stat așa, au avut un rost al lor. Viețile celor două sfinte arată felul diferit și totalmente lipsit de prejudecăți în care Dumnezeu Își face lucrarea în lume.
🌿 Ambele L-au slujit pe Dumnezeu, însă în două moduri diferite: una a devenit monahie (Sfânta Casiana), alta – o împărăteasă care prin echilibru, prin perseverență, prin tact a marcat istoria bisericii. Fiecare dintre ele e un model de statornicie în credință.
🌿 🌿 🌿
🌿 Dar să revenim la Sfânta Teodora și la soțul ei, Teofil.
Între cei doi existau niște diferențe majore. De exemplu, împărăteasa cinstea icoanele, pe când Teofil – nu! În perioada domniei sale, a emis două decrete menite să scoată icoanele din biserici, să le distrugă și să-i pedepsească pe cei care le venerau. Mulți credincioși au avut de suferit. Unui monah, de pildă, i-au fost arse mâinile, ca să nu mai poată picta. În plus, cei ce se închinau sfintelor icoane au fost excluși din Biserică, adică au fost anatemizați.
DE UNDE ȘTIM CĂ SFÂNTA TEODORA A CINSTIT ICOANELE?
🌿 Tradiția spune că Sfânta Teodora și-a păstrat icoanele în taină, chiar în palatul imperial. Una dintre acestea o înfățișa pe Maica Domnului. Împărăteasa o ținea bine ascunsă, în spatele oglinzii din camera sa. Când rămânea singură, o scotea de acolo și se ruga în fața ei. Iar când auzea pași pe coridoarele palatului, întorcea oglinda și dădea impresia că se aranja ca orice femeie atentă la felul în care arată.
🌿 Se crede că acea icoană s-ar fi păstrat până azi. Se numește Icoana Maicii Domnului „Oglinda” și se găsește la Mănăstirea „Sfântul Pavel”, din Muntele Athos.
🌿 Într-o zi, Sfânta Teodora a fost descoperită de o servitoare în timp ce se închina în fața icoanelor sale. Slujnica ar fi pârât-o împăratului și, când soțul ei a întrebat-o ce făcea, ea a pretins că „se juca cu păpușile”. „Păpușile Teodorei” sunt două dintre icoanele împărătesei și se află la Mănăstirea Vatoped, din Muntele Athos. Ele sunt scoase în procesiunea anuală din Duminica Ortodoxiei, iar acest lucru nu e deloc întâmplător!
CE LEGĂTURĂ EXISTĂ ÎNTRE SFÂNTA TEODORA ȘI DUMINICA ORTODOXIEI?
🌿 Sfânta Teodora și-a practicat credința în secret, iar când contextul i-a permis, a corectat erorile făcute de soțul său, restaurând cultul icoanelor în biserica noastră. Acest lucru s-a întâmplat abia după moartea lui Teofil, când a condus Imperiul Bizantin, în locul fiului său Mihai al III-lea, care era încă minor.
🌿 Cinstirea icoanelor se decisese la sinodul din anul 787, dar, în anii următori, hotărârea nu a fost întru totul respectată.
🌿 În martie 843 a avut loc un alt sinod, organizat de Sfânta Teodora. Mari teologi ai vremii s-au adunat la Constantinopol să analizeze din nou cum este înțeleasă cinstirea icoanelor, prin prisma a ceea ce crezuse Biserica, până în acel moment.
🌿 Era ajunul primei duminici din Postul Mare. Atunci, s-a hotărât definitiv că icoanele vor fi reașezate în biserici. A doua zi, în Biserica „Sfânta Sofia” din Constantinopol, la sfârșitul Sfintei Liturghii s-a citit un document în care se afirmau adevărurile de credință ortodoxă – inclusiv cele despre cinstirea icoanelor.
🌿 Acea primă duminică din Postul Mare a fost numită ulterior Duminica Ortodoxiei.
🌿 De data aceasta, iconoclaștii au fost anatemizați, dar împărăteasa i-a convins pe participanții la sinod să îl cruțe pe soțul ei de anatema și să se roage pentru iertarea lui, afirmând că pe patul de moarte s-a închinat sfintelor icoane și și-a regretat greșelile.
🌿 De ce a făcut Sfânta Teodora acest gest? Din loialitate – față de Dumnezeu și față de propria familie.
🌿 Se spune că după multe rugăciuni și privegheri, împărăteasa și Patriarhul Constantinopolului au primit în vis înștiințarea că Dumnezeu l-a iertat pe Teofil. S-ar fi întâmplat și o minune. Patriarhul ar fi depus pe masa altarului din Catedrala „Sfânta Sofia” un document cu numele tuturor împăraților iconoclaști, inclusiv al lui Teofil. După ce îngerul l-a informat că acesta a fost iertat în urma rugăciunilor fierbinți ale soției sale, ale clericilor și ale credincioșilor, patriarhul a cercetat documentul și nu i-a mai găsit numele.
🌿 🌿 🌿
🌿 La un moment dat, Împărăteasa Teodora a intrat în conflict cu fiul ei, Mihail al III-lea, și a fost obligată să se retragă la o mănăstire, unde și-a încheiat viața pământească, în anul 867.
O pomenim în 11 februarie, dar și în Duminica Ortodoxiei.
🌿 În Duminica Ortodoxiei, credincioșii participă la procesiuni cu sfintele icoane. Dacă într-una dintre acestea vedeți pictată o femeie înaltă, cu o coroană pe cap, cu o mantie roșie, purtând în mână icoana Mântuitorului, să știți că ea e Sfânta Teodora a II-a a Bizanțului – o sfântă din șirul de sfinți datorită cărora azi ne închinăm nestingheriți icoanelor pe care le iubim și care ne alină.
✍Text de Ioana Revnic, coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”