De fiecare dată când îi ofer mamei un dar, de ziua ei sau cu altă ocazie, mama îmi spune: „Îți mulțumesc, dragul meu! Tu ești primăvara mea, tu ești darul meu! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi te-a dat.”

 

Așadar, am venit de la Dumnezeu. El este izvorul vieții mele. Știu că părinții mei I-au cerut lui Dumnezeu un copilaș.

 

Mama, mai ales, a fost foarte insistentă, s-a rugat fierbinte.

 

Deci, sunt răspunsul unei rugăciuni. Văzând Domnul dragostea lor mare, m-a trimis pe mine, pe atunci doar o scânteie, în burtica mamei. Stând eu în burtică, mă ocupam cu pictura, din lapte obțineam albul, din spanac verdele, din morcovi, portocaliul.

 

Așa i-am spus eu mamei, pe când aveam trei ani, că pictam, evident, atunci când nu mă ocupam cu giumbușlucurile. Și mama a zâmbit. Ca soarele de primăvară e zâmbetul mamei! Ea știe, i-am spus de mic, pe limba bebelușească: „Bec, mama, bec, mămica mea, păpușica mea!”

 

Așadar, viața e iubire. De îndată ce auzeam cheile în ușă, zburdam de fericire. Venea tata! „Di, căluț!” ziceam și imediat mă purta în spinare prin toată sufrageria. Era năzdrăvan căluțul meu, vorbea pe limba mea: „Di, căluțul cu Văliță, până jos, la grădiniță!” Eram viteaz, eram un luptător. Viața e o luptă.

 

Ca să ne fie casa și mai curată decât de obicei, venea pe la noi părintele. El își punea patrafirul și părinții mei îngenuncheau, iar eu, lângă ei. Am întrebat: „Hei, dar noi de ce ne-am ascuns aici?” Au râs cu lacrimi. A râs și părintele. El știe multe taine. Viața este cunoaștere.

Am cunoscut și oameni triști. Ei m-au făcut să plâng.

 

Atunci, am cerut sfat unui iscusit bijutier, care face sufletele să strălucească precum niște diamante. Acesta este părintele duhovnic. El a scos din buzunar o bancnotă, a mototolit-o și mi-a întins-o. Am luat-o, avea aceeași valoare ca una nou-nouță. Viața este o comoară.

 

Multe comori caută sau adună lumea, dar UNA este bogăția, sufletul împodobit cu virtuți. La Paști, părintele cheamă oamenii: „Veniți de luați lumină! Veniți de luați lumină! Veniți de luați lumină din lumina lui Hristos!” Atunci, din piepturile noastre răsună imnul Învierii sfânt.

 

Viața este frumusețe, cel mai mare dar pe care i l-a făcut Dumnezeu omului. Să ne bucurăm, așadar!

     Valentin Barna, 13 ani

  Desene de Anamaria și Damian Sologon