„Desenez şi pictez de când mă ştiu. În copilărie îmi plăcea mai mult desenul, decât pictura. Desenam ce desenează orice copil: îmi amintesc doar de nişte lupi cu dinţii ca un fierăstrău. Şi o girafă, Adelina.”

 

Cel care îmi face asemenea mărturisiri pline de candoare este Dragoş BĂDIŢĂ un tânăr artist din Cluj.

 Dragoş Bădiţă

„Pictura am descoperit-o ceva mai târziu – continuă el. Mă uitam mult la albume cu arta clasică, iar acestea mă linişteau mereu când eram trist. Pictori precum Georges de la Tour, Vermeer, Bruegel, Piero della Francesca, Caspar David Friedrich au ramas în continuare prieteni la care ma întorc cu drag. Îmi mai plac foarte mult stampele japoneze şi miniaturile persane.

Despre arta contemporană am aflat abia în facultate. Dintre contemporani îi urmăresc pe Mamma Anderson, Peter Doig, Bill Viola, Lucian Freud, Olafur Eliasson…”

 

Anul acesta, Dragoş BĂDIŢĂ a participat la o BP Portrait Award, cea mai prestigioasă competiţie internaţională de artă a portretului.

 

BP Portrait Award se desfăşoară sub patronajul National Portrait Gallery din Londra şi îi recompensează pe câştigători cu premii consistente: Premiul I în valoare de 30 000 £; premiul al doilea – 10 000 £; premiul al treilea – 8000 £; BP Young Artist Award, în valoare de 7000 £ destinat unui participant cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani; şi BP Travel Award 2015, de 6000 £.

 

În competiţia din 2015 s-au înscris un număr record de lucrări – 2748 de portrete, din 92 de ţări. Procesul de jurizare a avut două etape: întâi au fost selectate online 456 de picturi din cele trimise de autori. Apoi, la faţa locului, dintre acestea au fost alese 55 de portrete.

Printre ele să află şi lucrarea lui Dragoş BĂDIŢĂ: Chinese Soup (Supa chinezească).

 

Chinese soup, 2014 

„Urmăresc concursul de mai multă vreme – spune Dragoş BĂDIŢĂ –  anul acesta am considerat că am şanse cu pictura respectivă, o compoziţie uşor abstractă, inspirată de stampele japoneze. Portretul o reprezintă pe prietena mea, Andreea, aşezată pe covor, aşteptându-mă să mâncăm împreună supă chinezească, aşa cum facem de multe ori. Suntem într-o relaţie la distanţă şi, prin pictura mea, am vrut să sugerez dorul unuia de celălalt.”

 

Dragoş BĂDIŢĂ s-a născut pe 21 aprilie 1987, la Horezu. A studiat pictura la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca. Lucrările sale au putut fi văzute în expoziţii personale şi de grup, din ţară şi din străinătate (Germania, Danemarca, Suedia, Turcia, Grecia). Este unul dintre fondatorii şi coordonatorii Lateral Art Space – un spaţiu (clujean) de artă contemporană.

 

Capabil de modalităţi de exprimare artistică diverse, Dragoş BĂDIŢĂ face film şi fotografie (pe lângă pictură şi desen): „Filmul mă interesează pentru dimensiunea lui temporală – explică artistul. În viaţa de zi cu zi, rareori observăm cu adevărat trecerea timpului, pentru că suntem, ca să zic aşa, în timp; curgem şi noi odată cu fluxul temporal. Filmul oferă distanţă si un cadru relativ fix care ne permite să observăm trecerea timpului şi asta mi se pare fascinant la el, nu atat  posibilitaţile narative sau conceptuale ale acestuia.” 

 

Am dialogat cu Dragoş BĂDIŢĂ preintr-un schimb de e-mailuri. Ca să-i trimit câteva întrebări, am zăbovit prin galeriile de pe site-ul personal: www.dragosbadita.com

 

În picturile sale am văzut mulţi oameni singuri: oameni care aşteaptă, oameni care se confruntă –singuri – cu dezastre; oameni care par singuri şi când sunt în preajma altora.

Până şi portretul cu care a participat la BP Portrait Award este despre singurătate.

Chinese soup - detaliu

 

L-am rugat pe Dragoş BĂDIŢĂ să îmi spună câte ceva despre pictură, despre singurăţile şi despre credinţele lui: „Singuratatea s-a invit în picturi de la sine, e o stare umană fundamentală. Când pictezi o persoană, devii foarte conştient de faptul că nu poţi să pătrunzi cu adevarat în spaţiul de sub bolta sa craniană. Despre credinţă, cred ca aceasta trebuie sa fie precedată sau poate înlocuită de către experienţă. Credinţa nu e ceva ce poate fi reprezentat, în schimb arta îi  seamană  în privinţa metodei: trasezi un cerc, întâi mai larg, apoi din ce în ce mai precis în jurul a ceva ce intuieşti că se află în tine.”

 

Dragoş BădiţăLucrarea lui Dragoş BĂDIŢĂChinese Soup – este expusă la National Portrait Gallery din Londra, în perioada 18 iunie – 20 septembrie 2015.

 

Premiul întâi în valoare de 30 000 £ la BP Portrait Award 2015 a fost câştigat de israelianul Matan en-Cnaan (35 de ani), cu lucrarea Annabelle and Guy.

Ioana REVNIC

Expoziţia poate să fie vizitată şi online – AICI.