Cum ați reacționa dacă ați primi, într-o zi, următorul mesaj – de la o expeditoare necunoscută?

 „Am rămas însărcinată în mod neașteptat. Dar nimeni nu mă sprijină. Iubitul meu nici nu vrea să audă de noi. Părinții mi-au spus clar că nu sunt de acord să nasc, iar dacă păstrez sarcina, mă vor da afară din casă în cel mai scurt timp.

De două luni, zi de zi mă presează să fac avort, ba chiar au făcut programări la clinică și au încercat să mă ducă forțat acolo.

Am ajuns la capătul puterilor. Îmi doresc copilul, dar viața mea a devenit un calvar… ”

În urmă cu mai bine de un deceniu, o adolescentă de 16 ani care făcea voluntariat la o asociație umanitară a primit acest mesaj. Tânăra care îi scria avea 25 de ani. Adolescenta noastră s-a dus la șefii din organizație. Le-a cerut ajutorul, dar ei i-au spus că un asemenea caz nu e de competența lor. Ba mai mult, au sfătuit-o să își vadă de viață și să ignore situația. Nu e treaba ta… i-au zis.

Dar ea nu i-a ascultat, i-a răspuns mamei aflate în dificultate și i-a propus să discute față în față. Aceasta a acceptat. Pe drumul spre locul de întâlnire se tot întreba: Doamne, ce să-i spun? Ce să-i spun?…

Până la urmă, i-a zis două lucruri: că are să îi fie alături cu tot ce poate; și că este posibil să se împace cu părinții, ba chiar și cu iubitul ei, DAR dacă face avort viața copilului nu are cum să o mai recupereze vreodată. După aceea, a îmbrățișat-o. Și tânăra mamă a izbucnit în plans. Era prima dată după mult timp când cineva o încuraja.

La un moment dat, copila de 16 ani s-a gândit că s-ar putea ca părinții femeii să reînceapă presiunile asupra ei. Iar ea nu va mai avea nici curajul, nici puterea să strige după ajutor a doua oară. Deci – a hotărât să o însoțească acasă.

Când au văzut-o părinții viitoarei mame, pe loc și-au dat seama pentru ce se afla acolo. Au început să îi explice de ce o sfătuiesc pe fiica lor să nu păstreze copilul.

Două erau argumentele lor: fata lor nu avea nimic (nici asigurări medicale, nici unde să stea, NIMIC…); iar ei nu aveau ce să îi ofere.

Atunci, salvatoarei i-a venit ideea să-i roage să noteze pe o foaie toate lucrurile de care aveau nevoie. A luat lista, s-a uitat în ochii lor și le-a spus: Aveți încredere în mine, vă ajut cu toate lucrurile acestea, doar lăsați copilul să se nască.

În clipa aceea, Dumnezeu a făcut o minune și acei părinți necunoscuți au crezut-o pe cuvânt. Ba chiar s-au liniștit. Și – în foarte scurt timp – au început să vorbească despre copil cu mult entuziasm.

Adolescenta i-a lăsat să se bucure, s-a întors la ea acasă și abia atunci a realizat ce a făcut. Se întreba ce au să zică părinții ei când vor afla de promisiunea pe care o făcuse, dar pe care nu avea cum să o țină. Fiindcă nu era fiică de miliardar! Era doar cea dintâi născută – într-o familie cu patru copii și cu multe lipsuri.

A scris, totuși, un articol, l-a pus pe blogul ei, a adăugat o poză și un număr de telefon, apoi a început să se roage.

A doua zi, a sunat-o o doamnă, care și-a oferit ajutorul. Și dumneaei a mai găsit pe cineva dispus să sprijine mama aflată în criză de sarcină. Apoi, binele a fost făcut din om în om.

Tânăra de 25 de ani s-a împăcat cu părinții, s-a căsătorit cu tatăl copilului și a născut. În prezent are trei copii.

Din acel moment, adolescenta salvatoare și-a dat seama ce vrea să facă în viitor. Când a ajuns studentă, a înființat Asociația „Studenți pentru viață”, ca să ofere sprijin și consiliere tinerelor și adolescentelor aflate în criză de sarcină. După terminarea facultății, în 2017, a deschis – pentru același scop – Centrul de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”. Iar pentru a fi alături de alți oamenii aflați în situații de risc (abuz, violență, trafic de persoane, consum de droguri) a creat asociația România pentru Viață.

Eroina din povestea de curaj de azi se numește Alexandra Nadane și în 16 aprilie împlinește 27 de ani.

La mulți ani!

Centrul „Sfânta Alexandra” a sprijinit – de la înființare până azi – peste 200 de persoane: femei în criză de sarcină, mame singure, familii aflate în dificultate, părinți care așteaptă să li se nască un copil. Peste 50 de copii nenăscuți au fost salvați.

Voi câți copii ați salvat de la moarte?

Dacă nu ați făcut-o până acum, puteți deveni salvatori – sprijinind activitatea centrului.

Donați – constant – o sumă oricât de mică. Setați în Internet Banking o plată lunară automată către contul în lei RO79RNCB0082153361040001, deschis la BCR Unirii.

Începeți de azi, cu un dar de ziua Alexandrei Nadane.

Există un anume duh al lucrării pe care o face Alexandra Nadane. Odată ce l-ai cunoscut, i te alături. Căci ce este mai firesc decât să sprijini viața, odată ce ai primit darul vieții?

*

Ascultați AICI varianta înregistrată a acestei #povestidecuraj. Sau pe YouTube.

 

În această perioadă în care #FacemBineleAcasa, vă invit să vă alăturați proiectului #povestidecuraj, desfășurat în colaborare cu Asociația România pentru Viață. 

Dacă știți o poveste de curaj trăită sau citită, dăruiți-o și altora!

O așteptăm la adresa contact@faptepentruviata.ro.           

O vom publica pe site-ul faptepentruviata.ro.

Unele povești vor fi  înregistrate audio.

Avem nevoie de povești de curaj, pentru a face astăzi fapte de curaj.

Ioana Revnic