bunaÎn urmă cu aproape un sfert de secol, o copilă dintr-un sat termina clasa a opta și dădea la un liceu bun, din urbea capitală de județ. Era stăpânită de o dorință aprigă: să-i arate profesorului de română, pe care îl admira în secret, cât de muncitoare fusese în toți acești ani. 

Ar fi vrut să ia o notă bună la examen. Poate chiar un zece. Își imagina cum ”Domnul” o va felicita, o va lăuda, o va privi admirativ. Și o va săruta pe obraji, zicându-i – măcar  – ”Foarte bine”.

Lucrurile s-au petrecut astfel:

Copila a luat 10 la română.

Și-a căpătat FB-ul. Cel mai prețios – dintre toate FB-urile colecționate în anii următori, timp de-aproape un sfert de secol.

Iar în locul privirii admirative, în locul laudelor însoțite de pupături pe obraji, a încasat un sfat care și acum îi răsare în minte instantaneu, ori de câte ori bifează vreo reușită:  ”Important e ce faci mai departe…”

***

Dacă pe copila de-atunci încă(!) o bântuie această întâmplare importantă, petrecută într-un moment important al vieții ei, cum se vor fi simțit copiii de 10 la examenele dintr-a opta, felicitați anul acesta de însuși Președintele României?

A trecut neobservată inițiativa lui Klaus Iohannis de a le trimite celor care au obținut 10 la Evaluarea Națională câte o scrisoare nominală, în care le laudă performanța și în care îi încurajează:

Îți mulțumesc pentru că le-ai demonstrat tuturor că se poate. Prin asumarea importanței educației, prin multă muncă și prin responsabilitate față de propria devenire, cu toții am putea fi «de nota 10». Trebuie doar să ne dorim! Viața îți va da multe lecții, dar, indiferent de obstacole, nu uita niciodată să lupți pentru ceea ce crezi, să construiești temeinic și să consolidezi ceea ce este valoros…”, se specifică în scrisoare.

Dar ce spun – despre această întâmplare – câțiva dintre absolvenții cărora le-a scris Klaus Iohannis?

***

Isabelle Indig, Iulian Deac și Felix Pop, absolvenți ai Școlii ”Oltea Doamna” din Oradea, sunt trei dintre cei 16 bihoreni care au luat 10 la Evaluarea din 2016.

Ce a simțit fiecare când a primit scrisoarea Președintelui?

Felix Pop

Felix

”Am fost profund surprins și emoționat când am citit-o, căci nu în fiecare zi ești felicitat de către Președintele țării” – mărturisește Felix Pop.

***

”Și pe mine m-a surprins în  mod plăcut scrisoarea Președintelui – explică Iulian Deac. Și atenția pe care acesta ne-a acordat-o, pentru efortul nostru. Scrisoarea îmi demonstrează faptul că statul (Președintele) realizează cât de importantă este educația tinerilor și mă face să simt că voi fi susținut pe parcursul anilor de studiu” – încheie Iulian.

12189174_935675316521965_4433341592874922911_n

Iulian&Isabelle

”Bineînțeles că m-am simțit onorată, având în vedere că este o scrisoare nominală, trimisă prin poștă – adaugă Isabelle Indig. E mare lucru să fii apreciată – nu numai de către profesori, colegi, prieteni, părinți, ci și de Președintele țării, pentru rezultatele obținute… Prin această scrisoare oficială, mi s-a întărit convingerea că educația este prioritară în viața unui elev care urmărește să devină un adult responsabil, încrezător în forțele proprii. Desigur că mai am mult de învățat și abia aștept anii de liceu, să acumulez noi cunoștințe, să am rezultate frumoase în continuare, să mă dezvolt și să devin ceea ce mi-am propus.”


***

Dincolo de mesajul standard adresat destinatarilor, prin epistola prezidențială, contează că succesul lor a fost celebrat într-un moment semnificativ din existența unui adolescent.

De-acum, important este ce face fiecare dintre-acești copii, mai departe…

Bine ar fi ca optimismul, încrederea, curajul cu care Isabelle, Iulian și Felix îmbrățișează anii ce vor urma – să supraviețuiască.

Întâi, cel puțin un sfert de secol…

Apoi, câte vieți or mai avea – ei și toți copiii noștri!

Bunatate.ro

Scrisorile președintelui13925010_1258971487455142_6663726332908858580_n (2)