Linu caricaturaÎndrumam o studentă ca să-şi facă lucrarea de disertaţie. Cu toate că fusese o studentă bună, nu cercetase și nu scrisese atât cât ar fi trebuit, și mai erau doar trei zile până la examen: vineri, sâmbătă şi duminică.

Știind că are o situație familială grea, mi-a părut rău gândindu-mă că dacă se prezintă cu ceea ce a făcut, riscă să nu obțină un rezultat bun la examenul final.

Mai întâi am certat-o pentru situația în care ajunsese și apoi, în cele trei zile rămase, am ajutat-o de dimineața până seara să-și finalizeze disertația, contribuind chiar și la conceperea prezentării lucrării, prezentare pe care urma să o facă în fața unei comisii.

Am sperat ca membrii comisiei să treacă peste unele greşeli mărunte, care puteau să apară din cauza grabei cu care fusese întocmită lucrarea și să remarce pregătirea bună de fond a absolventei.

A luat nota zece, iar seara mi-a dat telefon, nu ca să-mi mulţumească, ci ca să-mi reproşeze pe un ton ridicat că am certat-o degeaba, de vreme ce un grup de profesori i-a dat calificativul maxim. Apoi mi-a închis demonstrativ telefonul în nas și de atunci n-am mai auzit de ea.

 Florin Ştefănescu (LINU)

 

 

*Text din volumul Povestiri ilustrate (se pot cumpăra şi-n rate), Editura Printech, Bucureşti, 2014