casetaCaseta era făcută din scândurele încleiate și avea un capac rabatabil, în mijlocul căruia era practicată o fantă fină pentru introducerea banilor.

Pe o latură existau două balamale fixate cu niște cuișoare subțiri care legau capacul de corpul casetei, iar pe latura opusă erau montate două belciuge prin care trecea un mic lacăt (Doamne, parcă retrăiesc momentul). Caseta, conținând toată averea mea, era ascunsă într-o lădiță (o fostă cutie de patefon) închisă la rândul ei cu un lacăt.

Mi se părea că banii mei erau în siguranță. De câte ori mai adăugam câte o bancnotă, scuturam cutia (așa cum ar fi procedat și Harpagon într-o situație similară) și auzeam foșnetul liniștitor al banilor, care deveneau mereu mai mulți.

Până într-o zi, când o rudă apropiată, căreia îi dezvăluisem secretul, a deschis în absența mea, cu un cuțit folosit ca pârghie, ambele capace pe la partea prinsă cu balamale, lăsând lacătele intacte.

Când am verificat-o prin scuturare, caseta mea dragă nu a mai scos foșnetul acela plăcut pe care îl cunoșteam, trezindu-mi niște bănuieli cumplite. Cel care îmi golise caseta a încercat, șmecherește, să mă liniștească, spunându-mi că este probabil plină și, prin urmare, banii stau înțepeniți și nu mai foșnesc.

Având o fire cercetătoare, am deschis totuși lacătul și am constatat că banii dispăruseră. Am simțit că lumea se năruie și eu odată cu ea. Totul părea atât de uimitor și de inexplicabil, încât îmi pierdusem încrederea în propriii mei ochi și pipăiam la nesfârșit interiorul cutiei goale cu degetele, în speranța că banii sunt totuși pe undeva și că, din nu se știe care motive, nu-i mai văd.

Am trăit sentimentul unui bancher care dă faliment, devenind sărac lipit pământului. Un nefericit bancher, aflat la un pas de a-și pune capăt zilelor, după ce i-a lăsat iubitei sale un ultim bilet, scris cu litere tremurate și lăbărțate.

Florin Ştefănescu (LINU)

 

 

*Text din volumul Povestiri ilustrate (se pot cumpăra şi-n rate), Editura Printech, Bucureşti, 2014

Caricatură de LINU