În prima zi din 2018, câteva sute de tineri din Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români (ASCOR), din Asociația Studenți pentru Viață, alături de studenți din Basarabia și din nordul Bucovinei anunțau la Putna începutul Anului Centenar, „scriind” pe Dealul Crucii, cu torțe aprinse, cifra 100.

În 30 decembrie 2018, peste două sute de studenți din țară, din Basarabia și din diaspora au urcat din nou în același loc. Aici, au desfășurat un imens steag tricolor, de 600 de metri pătrați. Și, din făcliile pe care le aveau cu ei, au închipuit de această dată semnul crucii.

A urmat retragerea cu torțe. Iar în incinta Mănăstirii a avut loc o ceremonie de dezvelire a unei plăci omagiale, așezate acolo de studenții din ASCOR, în cinstea Anului Centenar.

Ambele evenimente au fost organizate în cadrul taberelor studențești desfășurate anual la Mănăstirea Putna în această perioadă (sfârșit de decembrie-început de an nou).

Ultimul dintre ele este condensat în acest film care conține câteva fragmente din discursurile rostite de reprezentanții asociațiilor studențești. Fără fraze sforăitoare, acestea au fost MĂRTURISIRI despre nădejde, credință, dragoste, strămoși. Unitate, limbă română și popor român. Dumnezeu, adevăr și iubire. Toate – făcute cu un patos măsurat, care impune respect.

Retragere cu torțe la încheierea Anului Centenar

La Mănăstirea Putna are loc în perioada 29 decembrie 2018 – 2 ianuarie 2019 tradiționala tabără studențească de Anul Nou. În cadrul ei, studenții au dorit să încheie Anul Centenar cu o manifestare similară celei de acum un an, prin care s-au început manifestările de la Putna dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire. Drone Master Iosif și Dina AndronicÎn seara zilei de duminică, 30 decembrie, cei 200 de studenți participanți, însoțiți de alți tineri, au organizat o retragere cu torțe de pe Dealul Crucii, de lângă mănăstire.O parte dintre studenți au desfășurat un uriaș steag tricolor, de 30 × 20 m, iar altă parte, cu torțe aprinse în mâini, au conturat o cruce spre vârful dealului. Mai întâi au aprins torțele de pe conturul crucii, iar apoi au luminat steagul tricolor. După ce au cântat imnul de stat al României, „Deșteaptă-te, române!”, studenții au coborât spre mănăstire cântând colinde.De la poarta mănăstirii, în sunetul clopotelor, au înconjurat biserica voievodală și au mers la statuia lui Mihai Eminescu.Aici, studenții au dezvelit o placă omagială dedicată Centenarului Marii Uniri, realizată la inițiativa Asociației Studenților Creștin Ortodocși. Placa a fost binecuvântată conform rânduielii pentru monumente comemorative de către Părintele Stareț al Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic.

Publicată de Mănăstirea Putna pe Luni, 31 decembrie 2018

Eu nu am fost acolo, dar am trăit, de departe, emoția momentului urmărind transmisiunile în direct de pe pagina de Facebook a Mănăstirii.

Așa am ascultat și concertul de colinde – din 1 ianuarie 2019. La finalul acestuia, Părintele Stareț Arhimandrit Melchisedec Velnic le-a adresat celor prezenți un mesaj, pe care îl citez din memorie:

„Cartea să vă însoțească. Cartea să vă fie bucurie. Cartea s-o aveți la căpătâi. Și vă îndemn la un program riguros pe care să-l aveți. Un program al vieții! Un tânăr nu are timp liber. El permanent trebuie să fie preocupat de cunoaștere, de înaintare, de creare, de a lăsa ceva în urmă. Să vă dea Dumnezeu sănătate, să vă dea Dumnezeu putere, să vă dea Dumnezeu râvnă și dragoste. DEMNI să fiți. Și frumoși la suflet!”

*

Multe s-au petrecut la Mănăstirea Putna, în Anul Centenar. Câteva dintre evenimente sunt prezentate pe site-ul mănăstirii. Le reiau, într-un inventar sec:

Centenar alături de lumina Sfântului Ștefan cel Mare. (Ziua Națională)

La 100 de ani de la revenire, Bucovina este lângă Ștefan cel Mare și Sfânt. (Centenarul Unirii Bucovinei cu țara)

Sinaxa monahală a stareților și starețelor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Colocviul „Unitatea de limbă, credință și neam. Sensul culturii române”

Colocviile Putnei XXI

Sărbătorirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

Comuna Putna a adoptat o Declarație de Unire a Basarabiei cu Patria Mamă

Duminica Ortodoxiei

Comemorarea și cinstirea lui Mihai Eminescu la Mănăstirea Putna

100 de ani de la Marea Unire – Retragerea cu torțe

Dintre toate, două m-au impresionat pe mine, prin încărcătura simbolică și prin impact:

1. La început de iulie – sfințirea Portalului Golgota Neamului-Fântâna Albă, ridicat în memoria românilor de pretutindeni morți pentru libertate, independență și demnitate națională. Mulți zac în gropi comune, după ce au fost omorâți mișelește sau îngropați de vii. Este și cazul românilor împușcați în Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, la 1 aprilie 1941. Pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria. Pentru dorința de a pleca în România, sătui de samavolniciile sovieticilor ocupanți. Există și o carte apărută în acest an, tot la Mănăstirea Putna, în care sunt adunate mărturii despre masacrul de la Fântâna Albă. În special în amintirea celor uciși atunci s-a ridicat Portalul. Ca oricine să poată aprinde aici o lumânare ori să zică o rugăciune pentru niște morți ai noștri despre care atât de puține știm.

2. Apoi a avut loc, în 14 august, redeschiderea căii ferate Suceava-Dornești-Putna, lucru care s-a petrecut prin mijlocirea Părintelui Stareț și, îndrăznesc să spun, DATORITĂ dumnealui. Părea imposibilă o asemenea reușită; mai ales că reabilitarea unei linii ferate înființate acum 120 de ani înseamnă investiții foarte serioase din partea unei companii cu profit incert. Dar iacătă că imposibilul, totuși, s-a întâmplat. „Voia lui Dumnezeu…”, spune Părintele Stareț.

*

Pentru mine, Mănăstirea Putna e un alt „acasă”.  Au fost lungi perioade de timp în care nu am mai dat pe acasă 🙂 , tocmai pentru că îmi părea foarte greu să răzbat până acolo. În iulie, de exemplu, am călătorit de la București la Putna cu tren, microbuz și autostop. Faptul că acum pot ajunge acolo în siguranță, pe o cale ferată care CRED că nu se va mai închide nicicând, mă face să mă gândesc că, de oriunde m-aș porni, acest loc îmi este foarte aproape. 

*

Pentru că sunt legată sufletește de Putna, nu pot vorbi cu obiectivitate absolută despre lucrurile care se petrec aici de mai bine de un sfert de secol, sub îndrumarea Părintelui Stareț Arhimandrit Melchisedec Velnic. Dar faptele – consistente, cu o valoare de netăgăduit – vorbesc. 

Toate arată efervescența spirituală a locului. Duhul lui. Valorile în care cred monahii și pe care cu asumare, cu încăpățânare le transmit mai departe. Puterea de conlucrare a obștii mănăstirești. Disciplina. Rigoarea. Și mai ales priceperea Părintelui Stareț de a face ca lucrurile importante să se întâmple. 

Toate s-au arătat lumii poate mai abitir ca altcândva, în repetate rânduri, odată cu fiecare eveniment de la Mănăstirea Putna, din Anul Centenar.

De aceea, Părintele Stareț Melchisedec Velnic este – pentru mine –  Omul Centenarului, în Bucovina.

Ioana Revnic

48/#100denume

*

Aflați  mai multe despre proiectul 100 de nume și alăturați-vă lui.

Citiți poveștile din proiectul  #100denume!

Fotografii de pe pagina de Facebook a Mănăstirii Putna și www.doxologia.ro