Din 1950, în data de 7 aprilie este sărbătorită Ziua Mondială a Sănătății. Azi, mai mult ca oricând, această zi mă face să mă gândesc la doctorii care îi ajută acum pe toți bolnavii din spitalele supra-aglomerate. Unul dintre ei este Alina Cigoli, medic rezident în Iaşi, doctoriță detașată timp de o lună în cel mai încercat județ al României, Suceava, să îi ajute pe colegii săi care au grijă de bolnavii de Covid-19.

„În seara zilei de 23 martie, Alina, era acasă, împreună cu soţul şi fetiţa ei de 3 ani şi jumătate.

Tocmai ieşise din gardă, dar încă mai avea energie să se joace cu copilul. La un moment dat a primit un mesaj pe telefon: <<În judeţul Suceava sunt probleme mari! E nevoie urgent de personal medical, medici, asistente!…>>

Alina, născută în Suceava, şi-a privit copilul, apoi i-a spus soţului:

– E nevoie urgentă de medici în judeţul meu, în Suceava. Plec acolo, nu pot să-mi las sucevenii la greu!

– Ai grijă de tine, noi te aşteptăm acasă! a încurajat-o soțul.

Într-o jumătate de oră, Alina era deja pe drum. Ştia că în seara aceea nu putea să intre în serviciu pentru că nu trecuseră 12 ore de la ultima tură, dar a doua zi la prima oră era la spitalul din Rădăuţi.

Timp de trei zile a primit şi a asistat persoane cu simptome de Covid-19.

Întâmplarea a făcut să își consulte chiar și câteva rude, unele aflate în stare foarte gravă.

„A fost greu – spune doctorița. Primul pacient pe care l-am consultat a fost fratele bunicului meu. Nu ştiam că va veni. Mi-a fost adus de ambulanţă, într-o stare foarte gravă, cu înaltă suspiciune de infecţie cu coronavirus. A fost direcţionat către Spitalul de Boli Infecţioase Suceava, unde a murit a doua zi”.

La un moment dat ea însăşi a prezentat simptome specifice. Din fericire, testul nu a confirmat prezenţa virusului.

În aceste zile, îi ajută pe colegii de la UPU Suceava. Într-o zi, a trebuit să meargă să preia un caz de la Iaşi. Acolo, și-a sunat soţul, ca de obicei, să vadă dacă totul e bine acasă. Însă a avut parte de o surpriză! Soţul şi fetiţa veniseră aproape de spital să o vadă pentru câteva momente. Emoţia a fost copleşitoare…

– Îmi pare rău că nu pot să vă strâng în braţe, dar vă rog să aveţi grijă de voi, vă iubesc mult! le-a strigat doctorița, de la distanță.

– Mami, am venit să-ţi spunem LA MULŢI ANI! Te aşteptăm să vii repede acasă! i-a răspuns fetița.

Cât a durat drumul de întoarcere spre Suceava, pe chipul Alinei au curs lacrimi. Lacrimi pe care numai o mamă care nu-şi poate strânge copilul în braţe în fiecare zi – le poate înţelege. În plus, uitase şi că a fost ziua ei. Împlinise 30 de ani”

*

În spitalele din România mai există, cu siguranță, medici ca Alina Cigoli. Aceștia muncesc cu dăruire și cu discreție, se luptă cu frici, înfruntă boala avându-l ca aliat, probabil, doar pe Dumnezeu, în lipsa echipamente medicale care să îi ferească de pericole. Mulțumiri, recunoștință și rugăciunile noastre – pentru Alina Cigoli și pentru toți colegii ei. Sănătate pentru toţi – medici, apropiați, cunoscuți și necunoscuți!

Am preluat povestea Alinei Cigoli de pe pagina de Facebook a Ministerului Afacerilor Interne și de pe site-ul www.stireadeiasi.ro.

Ascultați AICI varianta înregistrată sau pe YouTube:

*
În această perioadă în care #FacemBineleAcasa, vă invit să vă alăturați proiectului #povestidecuraj, desfășurat în colaborare cu Asociația România pentru Viață. 

Dacă știți o poveste de curaj trăită sau citită, dăruiți-o și altora!

O așteptăm la adresa contact@faptepentruviata.ro.           

O vom publica pe site-ul faptepentruviata.ro.

Unele povești vor fi  înregistrate audio.

Avem nevoie de povești de curaj, pentru a face astăzi fapte de curaj.