O amintire din copilăria Părintelui Dumitru Stăniloae

 

S-au deschis porţile şcolilor şi războiul a rămas undeva, în urmă. Ca toţi copiii satului, tata mergea la şcoală în Vlădeni. Era o clădire de cărămidă, cu ziduri groase şi cu două încăperi. Mai târziu, atunci când s-a clădit o altă şcoală, mare şi încăpătoare, acolo s-a instalat Poşta.

Tata povestea mereu de învăţătoarea lui, domnişoara Lucreţia Roşu, şi îi părea rău că nu mai ştia nimic de ea.

Clasele nu erau despărţite. Copiii de diferite vârste stăteau de-a valma şi învăţătoarea se ocupa pe rând de ei. Se pare că era o dăscăliţă extraordinară, cu un remarcabil talent pedagogic.

Din când în când îi bătea la palmă cu nuieluşa, mai mult simbolic, şi atunci îi spunea făptaşului: „Ni, că te lovesc!” „Iar noi, trăgeam mâna înapoi sau ne-o ascundeam sub mâneca clichinei, astfel că mare durere nu simţeam!”

Când eram mică l-am întrebat deseori pe tata dacă a fost şi el pedepsit. Mi se părea fascinant: cum, tata să fi fost copil ca mine? Şi să-l mai şi bată la palma sau să stea în genunchi pe boabe de porumb? Era mai mult decât îmi puteam imagina şi-l întrebam: „Pe tine te-a pus în genunchi?”

Tata râdea şi spunea că nu-şi mai aduce aminte, probabil că da. Oricum, inteligenţa neobişnuită a copilului i-a atras atenţia învăţătoarei, care a insistat mult pe lângă nenea Irimie să-şi trimită mezinul mai departe, la şcoli. Treaba nu era deloc simplă. Puţini copii mergeau la Braşov la liceu. Nenea Irimie nu era bogat. Trebuiau bani pentru cărţi, îmbrăcăminte, gazdă la oraş…

Dar bunica a insistat cu încăpăţânare, astfel că soarta lui Dumitru a fost pecetluită. Fiind ea însăşi din familie de preoţi, a ţinut morţiş ca băiatul mai mic, pentru care avea o slăbiciune deosebită, să slujească în faţa altarului.

Lidia Stăniloae, „Lumina faptei din lumina cuvântului”,

împreună cu tatăl meu Dumitru Stăniloae,

Editura Humanitas, București, 2010

61/#100denume

Aflați  mai multe despre proiectul 100 de nume și alăturați-vă lui.

Citiți poveștile din proiectul  100denume!

Sursă foto – Ziarul Lumina