Caricatură de LINULa un magazin, la raionul auto, o tânără agitată şi confesivă mă ia, fără s-o provoc în vreun fel, interlocutor. Eu n-o încurajez, dar ea insistă şi chiar mă împunge cu degetul şi mă întreabă insistent: „Ştiţi de ce am fost amendată de Poliţie?”

Îi răspund, răbdător şi calm, că    n-am de unde să ştiu, dar ea insistă, cerându-mi părerea. Mă simt ca la un examen la care nu am învăţat şi-i răspund, sabotând intenţia ei vădită de-a demonstra că vina ei era de fapt insignifiantă: “cred că… pentru alcoolemie excesivă şi omor prin imprudenţă”.

Doamna se enervează incredibil de repede, începe să vocifereze („ce, am eu faţă de beţivă şi de criminală?”), îşi cheamă bărbatul în ajutor, din fericire pentru mine un tip rotofei şi scund care nu mi se pare o amenințare prea mare, și care vine iniţial nervos şi roşu la faţă, dar, după ce mă evaluează rapid, renunţă la o confruntare directă şi încearcă s-o liniştească, certând-o cu blândețe.

În parcare, ca într-un coşmar care nu se mai termină, tânăra insistentă din magazin mă localizează şi vine furtunos spre mine ca să mă întrebe „chiar arăt eu a beţivă şi criminală?”. O asigur că nu, mă urc precipitat în maşină şi reuşesc să plec fără alte incidente.

Florin Ştefănescu (LINU)

 

 

*Text din volumul Povestiri ilustrate (se pot cumpăra şi-n rate), Editura Printech, Bucureşti, 2014

Caricatură de LINU