Mama mea m-a dus prima oară la biserică și tot ea m-a învățat să mă rog. Țin minte cum seara zicea împreună cu mine, în fața icoanei, „Îngerașul”, „Tatăl Nostru”, „Născătoarea…” Ea l-a așezat pe Dumnezeu în viața mea. La ea mă gândesc cu multă recunoștință, azi, în Duminica Mironosițelor, când e și Ziua Femeilor Creștine.

 

Mironosițele sunt femeile care au stat în preajma lui Iisus, L-au ascultat, L-au urmat, I-au rămas aproape, inclusiv la judecată și pe drumul Golgotei. Una dintre ele, Maria Magdalena, s-a aflat lângă cruce, alături de Maica Domnului și de Apostolul Ioan, și a plâns, privind cum Mântuitorul se stinge.

 

Maria Magdalena nu se mai despărțise de Acesta din ziua în care alungase din ea șapte duhuri necurate, adică o scăpase de niște patimi, vindecându-i astfel și trupul, și sufletul.

 

Ea este și prima persoană căreia I s-a arătat Hristos, după Înviere.

 

 

Iisus fusese îngropat de Iosif din Arimateea și de Nicodim, doi dintre apropiații Săi. Amândoi L-au slujit în secret, pentru că aveau funcții publice importante printre iudei, iar iudeii nu-L iubeau pe Hristos: Îl umiliseră, Îl condamnaseră și Îi grăbiseră moartea.

 

Iosif i-a cerut lui Pilat trupul răstignit al Mântuitorului. Apoi, el și Nicodim l-au coborât de pe cruce, l-au înfășurat într-un giulgiu, l-au uns cu miresme și l-au așezat într-un mormânt nou, săpat stâncă. Era chiar mormântul pe care Iosif îl pregătise pentru el însuși. După aceea, cei doi bărbați au pus la intrare o piatră uriașă. Au făcut totul în mare grabă. De ce? Era vineri seara, înaintea Paștilor; urma sâmbăta – când nimeni nu lucra.

 

Acum, și ei, și apostolii, și mironosițele, și toți care crezuseră că Iisus este Fiul lui Dumnezeu sau care nu crezuseră așteptau să vadă dacă va învia.

 

Duminica, la mormânt au venit femeile mironosițe. Au adus cu ele mir, ca să-I ungă trupul, cum era obiceiul. Pe drum, s-au întrebat cine va da la o parte piatra de la intrare. Ar fi fost peste puterile lor să facă asta! Dar nu s-au descurajat. Odată ajunse acolo, au găsit mormântul deschis. S-au înspăimântat, însă nu au fugit. Au intrat și au fost întâmpinate de un tânăr înveșmântat în haine albe. Era un Înger care le-a spus că Hristos a Înviat și le-a îndemnat să le ducă apostolilor această veste. Bărbații nu le-au crezut, dar femeile au rămas neclintite în credința lor. Iar când în sfârșit li s-a arătat ucenicilor, Iisus i-a mustrat pentru împietrirea inimilor și pentru necredință.

 

Totuși, felul în care au reacționat ei este de înțeles. Învierea era o taină prea mare, ca să fie acceptată ușor. Însă odată ce s-au convins că Iisus a înviat, apostolii au prins curaj, au propovăduit Evanghelia în toată lumea și – mai toți – au fost uciși pentru că erau creștini.

 

Și ei, și femeile mironosițe L-au iubit pe Hristos și L-au mărturisit.

 

Pentru dragostea lor smerită, mironosițele au avut privilegiul să afle primele că Iisus a înviat. Ele au fost și primele vestitoare ale Învierii, iar asta arată ce rol important au avut în viețile celorlalți și cât de mult le-a prețuit Învățătorul lor.

În viețile noastre Dumnezeu este adus de femei care fac – în felul lor – ceea ce făceau mironosițele, mai demult: MĂRTURISESC!

Mama sau bunica sunt – de cele mai multe ori – primele care ne vorbesc despre Dumnezeu. Ele ne duc la biserică pentru prima oară; ele ne învață primele rugăciuni; ele se roagă ca Dumnezeu să nu plece de lângă noi, chiar și atunci când noi ne îndepărtăm de El.

Vouă cine v-a făcut cunoștință cu Dumnezeu?

Și ce v-a învățat despre El?

 

Întrebări și activități pentru copii

  1. Duminica Mironosițelor e Ziua Femeilor Creștine. Trimite un mesaj, scrie o felicitare sau dăruiește-le o floare sărbătoritelor care îți sunt apropiate.
  1. Care este cel mai important lucru despre credință învățat de la mama sau de la bunica ta?
  1. În Acatistul Femeilor Mironosițe acestea sunt numite „Trâmbițe ale Învierii Domnului”, „Întărirea celor ce se clatină în nădejdea Învierii”, „Propovăduitoare neînfricate ale Învierii lui Hristos”. Explică una dintre aceste expresii. 
  1. Tu unde, când și cum îți mărturisești credința în Dumnezeu?
  2. Recreează scena întâlnirii mironosițelor cu Îngerul, folosind sugestiile de AICI. Postează în comentarii o fotografie cu creația ta!

 

Află mai multe!

  • În această duminică, alături de Femeile Mironosițe sunt pomeniți Sfântul Iosif din Arimateea și Sfântul și dreptul Nicodim, ucenicii tainici ai Domnului. Crezi că inițiativa lor de a-l îngropa pe Mântuitorul a fost un act de curaj și o formă de mărturisire publică a credinței? Argumentează.
  • Cuvântul „mironosiță” este folosit deseori cu sens negativ, când se referă la o femeie care doar se preface că este smerită și credincioasă. Reține că sensul originar al cuvântului este acela de „purtătoare de mir” și că mironosițele din Noul Testament sunt modele de credință, de curaj și de dragoste!
  • Nu se știu cu exactitate numele tuturor femeilor mironosițe. Evangheliile amintesc de Maria, vara Maicii Domnului; de o altă Marie; de Salomeea; de Ioana, soția lui Huza, un om important de la curtea lui Irod – despre ea se crede că ar fi recuperat capul Sfântului Ioan Botezătorul, după ce Irod a ordonat să-i fie tăiat și aruncat; de Suzana; de Marta și de Maria, surorile lui Lazăr, prietenul lui Iisus; și de Maria Magdalena.

Ioana Revnic,

coordonatoarea proiectului „Spune-mi o poveste pentru suflet”

Articol scris și publicat pentru ȘCOALA DE DUMINICĂ LA BASILICA

 

 

Desen de Maria Micle, 8 ani. Lucrare participantă la concursurile „Spune-mi o poveste pentru suflet”