Capture-d’écran-2014-08-24-à-14.32.56E un fapt bine stabilit că femeile le ştiu pe toate.

De aceea, când am dat peste Cartea întrebărilor, cu un subtitlu extrem de incitant: “îndrăzniţi să răspundeţi?”, am considerat-o o provocare personală (cine, eu ???? stai să vezi !). În plus, cartea e mititica, are 4-5 rânduri pe o pagină (mare scofală!), o citesc într-o juma’ de oră.

 

Nu ştiam eu mare lucru despre autor, Gregory Stock, dar am aflat că e un personaj interesant, care îşi tot pune întrebări din fragedă pruncie şi stresează pe toată lumea cu ele. Bine, între timp a studiat biofizică la Harvard, a obţinut un doctorat, conduce un program de medicină şi tehnologie, face parte din diverse comitete de etică privind cercetarea în genetică şi biotehnologie, care se ocupă de cele mai diverse subiecte, de la noi terapii pentru Alzheimer, până la clonare.

Domnul Stock ne explică în prefaţă că nu trebuie să avem cunoştinţe sau abilităţi speciale pentru a răspunde întrebărilor lui încuietoare. Sunt necesare doar două condiţii:

 

1) Să acceptăm în totalitate enunţul, oricât de straniu sau improbabil ar părea. (Asta e uşor! Pot să cred cu uşurinţă în 4 lucruri imposibile înainte de micul dejun, ca în Alice în Ţara Minunilor, şi pot să particip cu succes la campionatul mondial de visat cai verzi pe pereţi!)

2) Să fim cât se poate de sinceri (oricum nu mă vede/aude nimeni…).

 

3g

Aşa că abia am intrat victorioasă pe uşa, că m-am şi aruncat asupra cărţii.

Numai că jumătatea de oră alocată iniţial lecturii s-a transformat într-o lună.

În care am parcurs-o de câteva ori şi din cele 291 de întrebări, am reuşit să răspund la 9 sau 10. Nu ştiu dacă voi răspunde vreodată la celelalte….

Nu mă credeţi? Bine, hai să vedem împreună câteva exemple…

  • Preferi să-ţi pierzi o mână sau să te lipseşti de Internet până la sfârşitul zilelor?
  • Eşti la Luvru, într-o zi cu afluenţă medie (10.000 de persoane). Un vrăjitor malefic îţi spune că va face să dispară fie toate persoanele din muzeu, fie toate operele de artă, conform dorinţei tale. Ce alegi, ştiind că, de refuzi s-o faci, vor dispărea şi unele, şi altele?
  • Dacă poţi, în mod legal, să-ţi stabileşti singur impozitul pe venit, cât ai da statului? Dacă ai şti că toată lumea ar trebui să plătească exact acelaşi procent, alegerea ta ar fi diferită?
  • Ţi-ar plăce să petreci o săptămâna în pielea unei persoane de sex opus? A cuiva foarte bătrân? Foarte frumos? Foarte urât? Grav handicapat? Dacă da, care din experienţe te intrigă cel mai mult?
  • Pentru 20.000 de Euro, ai sta două luni fără să te speli nici măcar pe dinţi? Imaginează-ţi că nu poţi spune nimănui motivul.
  • Descoperi că, din cauza unei erori la maternitate, minunatul tău copil de doi ani în realitate nu este al tău. Vrei să schimbi copiii, că să corectezi greşeala? Chiar dacă nu o să mai ai niciodată vreun contact cu copilul de care te desparţi?
  • Pentru o săptămână de vacanţă plătită integral unde vrei tu, ai fi capabil să smulgi aripile unui superb fluture? Dar să striveşti un gândac? O creatură frumoasă merită mai multă compasiune decât una urâtă? Dacă da, de ce?
  • Ai asasina un copil inocent pentru a pune capăt foamei în lume?
  • Ţi se propun 4 milioane de euro pentru a juca o variantă a ruletei ruseşti: ai în faţă 10 pistoale, din care unul încărcat. Trebuie să alegi unul, să ţi-l pui la tâmplă şi să tragi. Dacă scapi, eşti multimilionar. Încerci?
  • Teroriştii trimit preşedintelui un mesaj în care ameninţă că, de nu primesc 20 de miliarde de euro, lansează o bombă atomică în capitală. Ce ar trebui să facă preşedintele? Ce ai face tu în locul lui? Alegerea ar fi diferită dacă ar fi ameninţat un orăşel de provincie?
  • Dacă o nouă tehnologie ar permite călătoriile rapide oriunde pe glob, cu preţul a 500.000 de morţi pe an, ai fi de acord cu dezvoltarea ei? Dacă ai fi trăit în 1900 şi ai fi ştiut că automobilul va cauza 20 de milioane de morţi în secolul viitor, i-ai fi oprit dezvoltarea?
  • Eşti în vacanţă la munte cu prietenii şi cu tatăl tău. Tu rămâi în urmă, în timp ce ei dau peste un cuib de şerpi veninoşi care îi muşcă pe toţi. Ştii că nici măcar unul nu va scapă fără o doză întreagă şi imediată de antidot, dar nu ai decât una. Ce faci?
  • Dacă trebuie să ai un copil urât, prost sau lipsit de personalitate, ce preferi? Răspunsul e diferit în funcţie de sexul copilului?
  • Dacă poţi lansa un virus care să elimine trei specii de pe planetă, pe care le alegi? Dacă nu elimini nicio specie, din motive ecologice, crezi că oamenii de ştiinţă ar trebui să oprească cercetările pentru eliminarea parazitului malariei, care omoară 3000 de persoane pe zi?
  • Accepţi să îţi scurtezi viaţă cu 10 ani, că să devii extraordinar de seducător? Bogat? Celebru? Inteligent? Sau în schimbul unei alte calităţi?
  • Eşti de acord cu pedeapsa capitală? Ai apăsa pe întrerupător pentru a executa un condamnat la moarte dacă ai fi ales la întâmplare la tribunal şi ai şti că ar fi eliberat, dacă refuzi?
  • Dacă poţi împiedică unul din următoarele evenimente, pe care îl alegi: un cutremur în Chile care ar ucide 40.000 de persoane, un accident de avion în oraşul vecin, cu 200 de victime sau un accident rutier care l-ar ucide pe prietenul tău?

Cartea nu şi-a găsit încă locul în biblioteca, o ţin la îndemână, în teancul cărţilor „în curs de lectură”; revin la ea, uneori o deschid la întâmplare şi „extrag” o întrebare la care încerc (de obicei fără succes) să răspund, alteori parcurg câteva pagini (tot fără succes!) în speranţa că voi da peste una mai uşoară, la care să pot răspunde şi să dorm liniştită în seara respectivă.

Şi doar am fost avertizată că întrebările îmi vor pune la încercare limitele simţului moral, că îmi vor pune sub semnul întrebării toate valorile, că mă vor ajută să descopăr dacă sunt un înger, un monstru sau câte un pic din fiecare.

Voi – îndrăzniţi să răspundeţi ?

Un articol de Mariana MARIAN

 

 

Mariana MARIAN a făcut studii medicale în România şi în Franţa, unde profesează acum. Este specialist în medicină generală şi medicină de laborator. A beneficiat de o bursa la CNRS (Centre national de rechèrche scientifique). Părinţii ei au o căţeluşă pe care o cheamă Alfa.

Este pasionată de ştiinţă, de cercetare şi de literatură.

Alte interese: medicina complementară (homeopatie, medicina indiană); muzica, psihologia.

Sursă foto