În această perioadă în care ne îndepărtăm unii de alții și ne dezbinăm, la Spune-mi o poveste pentru suflet facem tot ce ne stă în puteri să fim împreună, să aducem copiii și oamenii laolaltă. Andreei Ghiorghiță, învățătoare și povestitoare SOPS, ne ajută să ne îndeplinim această dorință. 

 

„Sunt învățătoare, spune ea. Port cu mine multe visuri și am credința că se vor îndeplini! Poveștile sunt fragmente de suflet care mă bucură și mă fac să mă păstrez copil. În proiectul Spune-mi o poveste pentru suflet contribui și eu cu o fărâmă de suflet, la fel ca ceilalți povestitori și vă invit, pe toți cei mici sau mari, să vă lăsați purtați în lumea minunată a copilăriei”, adaugă Andreea. 

 

Iată ce s-a întâmplat la atelierele online pe care le-a susținut timp de luni bune. 

 

„Atelierele „Spune-mi o poveste pentru suflet” au adus de la sine, deși desfășurate online, acea atmosferă de povești ascultate la gura sobei, căci, adunați din toate colțurile țării, chiar în confortul camerei lor, copiii și-au deschis inima pentru a asculta o poveste.

 

Atât pentru ei, cât și pentru mine, experiența atelierelor a fost o (re)descoperire a puterii unei povești. Puterea de a aduna oamenii, puterea de a ne purta pe aripile unei cărți prin lumi fantastice, puterea de a face bine, într-o perioadă în care am fi crezut că totul va fi numai gri.

 

Copiii au învățat despre bunătate, despre cum putem face binele, au început să se exprime mai ușor, să formuleze, dar să și accepte de la ceilalți copii păreri, idei despre poveștile ascultate.

 

 

La un moment dat, era de ajuns să lansez o singură întrebare, iar discuția copiilor prindea aripi așa de frumos, încât am simțit că tot efortul de până atunci nu a fost în zadar.

 

Niciun atelier nu s-a încheiat fără să rămânem cu o idee de păstrat în suflet, adusă mai aproape de copii prin sarcinile primite și prezentate, ilustrate prin desene, texte, sau chiar promisiunea unor fapte bune de pus în aplicare.

Nu a durat mult până când, de la același ecran, nu vedeam un singur zâmbet, ci mai multe.

 

„Astăzi mi-am adus și o prietenă! I-am zis că îi va plăcea mult atelierul de povești!” a fost formula de salut a unei participante la unul dintre ateliere.

Cred că măcar copiii care au participat frecvent la ateliere au rămas cu obișnuința de a citi, seara, spre culcare, o poveste, așa cum făceam la ateliere.  Și nu doar să o citească, ci să și extragă din ea învățămintele atât de valoroase.

Și copiii m-au învățat multe pe mine, de la importanța unui detaliu, până la a privi mai simplu lucrurile.

Dacă ar fi să scriu o poveste despre ateliere, cu siguranță ar fi plină de personaje fantastice, căci fără măcar o baghetă magică, nu aș reuși să exprim în cuvinte cum ne-au fost serile împreună.

Atelierele au fost, cu siguranță, de poveste și, sper că vom reuși, cât mai mulți, să spunem și să ascultăm povești până la adânci bătrâneți!”

Mulțumim, Andreea Ghiorghiță!

Echipa „Spune-mi o poveste pentru suflet”

 

În proiectul SOPS, departamentul Pro Vita din cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a organizat în perioada 7 mai – 25 iunie 2020 ateliere de lectură online „Spune-mi o poveste pentru suflet” pentru copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani, susținute de Andreea Ghiorghiță. Citiți AICI mai multe detalii.