Doar clipe (2)

De aproape 3 ani, Tatiana Țîbuleac scoate „creta din buzunar” și desenează povestiri pentru revista Literatura de azi. Despre oameni și relațiile lor, despre sentimente, despre iarbă, flori și vâsc, despre moarte, dorințe visuri sau dezamăgiri. Iar lista ar putea continua. 

13672037_10153603662617032_1008209406_n

Pastile amărui, sărate sau cu un gust vag dulceag, rândurile Tatianei se aștern cuminți, unul după celălalt, până la cel din urmă, acela care ne oferă CHEIA. Sau „morala”. Pentru că, da!, fiecare schiță a cărții intitulate „Fabule moderne” are o morală, respectând în acest fel regula de bază a fabulelor clasice. Iar cheia te va pune pe gânduri, te va face să rămâi cu privirea pierdută în zare, spre trecut sau spre viitor.

Câteodată te regăsești printre personaje, altădată ți-ai dori să fi fost o mică parte dintr-o fabulă a ei.
În ciuda emoției ce răzbate dincolo de cuvinte, Tatiana Țîbuleac are un scris echilibrat, uneori rece, chiar, fără să cadă în sentimentalisme sau într-o metaforizare obositoare, reflexul de jurnalist fiind păstrat. Liniile desenate pot părea puține, dar ele au substanță. Nu există „umpluturi” nejustificate sau deranjante.

De multe ori ai impresia că totul este atât de logic înlănțuit, încât parcă asiști la o demonstrație matematică – treaptă cu treaptă, calm, până la acea concluzie care vine ca o sentință. Nu este vorba de scrieri lungi ce ar sugera o demonstrație precum aceea a regulii lui l’Hôpital (ca să folosesc un exemplu franțuzesc), ci de surprinderea unor clipe dense, reale, care, în mișcarea lor, par să sfideze legea gravitației.

fabule-moderne-tatiana-tibuleac-editie-2016

Ele plutesc prin existența noastră de zi cu zi, fie ea la Chișinău, Paris, București sau în oricare alt loc din lume. Iar universalitatea acelor clipe, alături de „sentințele” transmise prin morala fiecăreia dintre fabule, conferă o reală valoare scrierilor Tatianei Țîbuleac.
În plus, mă dau în vânt după ochiul ei de observator atent, reținut și profund. 🙂

Odilia Roșianu 

redactor șef Literatura de azi

Odilia Roșianu și Tatiana Țîbuleac – instantaneu de la lansarea cărții ,,Fabule moderne” (Libris Editorial, 2016), Brașov, 23 iulie 2016.