Una dintre întrebările la care au răspuns participanții la  concursul „Ștefan, Ștefan, Domn cel Mare”, organizat de „Spune-mi o poveste pentru suflet”, a fost următoarea: De ce ai recomanda sau nu ai recomanda cartea despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare unui coleg. Dar familiei tale?

 

Citiți câteva dintre răspunsurile copiilor.

Citiți și cartea!

Apoi, scrieți-ne impresiile dvs.!


***

Darianna Russu, 13 ani, Chișinău

 

Aș recomanda această carte unui coleg, pentru că este o scurtă incursiune în viața și în domnia lui Ștefan cel Sfânt, scrisă într-o manieră ușor de înțeles. Ea cuprinde cele mai importante evenimente din istoria Moldovei, în perioada domniei Sfântului Ștefan.

Aș recomanda familiei mele această carte din aceleași considerente, inclusiv că este ușor de înțeles, în plus, pentru a admira împreună istoria neamului din care provenim și pentru a prelua în familia noastră virtuțile Sfântului Ștefan, precum credința și iertarea.

 

I-am citit această carte mamei mele.

 

Mi-a plăcut că i-am transmis informații noi, pe care nu le cunoștea, mi-a plăcut să o văd uimită când i-am citit despre lupta de la Codrii Cosminului, în care Sfântul Ștefan a condus oastea întins pe sanie de lemn, din cauza rănii de la picior.

 

În același timp, mi-a plăcut să o aud spunându-mi de fiecare dată cât de important este să crezi în bunul Dumnezeu și că El ne ajută mereu. Vreau să recunosc că, în timp ce citeam cartea, suportam o durere mare de dinte și îi spuneam mamei de fiecare dată acest lucru. Ea mi-a răspuns că asta este voia Domnului și că trebuie să o împlinesc cu iubire, adică a preluat exact textul din carte, din capitolul „Rana de la picior”, ceea ce mi-a provocat zâmbet și mi-a alinat puțin durerea.

 

La fel, i-am povestit bunicului despre acest concurs, relatându-i frânturi din cele citite de mine și am simțit o mare curiozitate din partea lui de a cunoaște cât mai multe despre Sfântul Ștefan. Am observat o mare jale în sufletul lui că nu a avut posibilitatea să învețe la școală istoria românilor, explicându-mi că a învățat istoria Uniunii Sovietice și că despre Ștefan cel Mare și Sfânt a aflat doar de la televizor sau din cărți citite recent. Auzind acestea, i-am promis că voi imprima această carte, ca să o citească și el.

 

Paula Dabija, 12 ani, Chișinău

Aș recomanda cartea despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare unui coleg, pentru că povestește despre viața unui voievod care a domnit 47 de ani. Citind-o, l-ar descoperi pe Ștefan cel Mare domnitorul, dar și pe Ștefan omul, cu toate virtuțile, dar și slăbiciunile sale. Copiii care ar citi această carte ar înțelege și de ce Ștefan cel Mare e declarat sfânt și ar afla că sfânt poate deveni un om care și-a iubit și și-a apărat țara și credința.

 

Nu aș recomanda această carte adulților din familie, pentru că ei cunosc lucrurile expuse aici. Cred că publicul-țintă al acestei cărți ar trebui să fie copiii de vârstă școlară, pentru că această carte îi învață despre Ștefan cel Mare în alt mod decât o fac profesorii.

*

Părinții mei cred că această carte este utilă pentru cei ce vor să cunoască mai bine istoria Țării Moldovei. Ei împărtășesc ideea că Ștefan cel Mare este un exemplu bun de urmat, pentru că, de-a lungul domniei sale, încearcă să urmeze sfatul de a-și iubi nu doar semenii, ci și dușmanii. El nu înșală, dar nici nu renunță. Este motivat de idealul național și creștin și nu pierde încrederea statornicită că va izbândi.

 

Milena Hreplenco, Chișinău

Aș recomanda cartea despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare unui coleg, pentru a remarca uimitoarea personalitate a cunoscutului conducător Sfântul Ștefan. În timpul domniei lui Ștefan, Moldova a atins apogeul puterii și al prestigiului.

Aș recomanda cartea Sfântul Voievod Ștefan familiei, pentru a-și dezvolta iubirea și respectul pentru Dumnezeu. Una dintre calitățile importante a Voievodului este credința sa față de Duhul Sfânt, care în toate bătăliile lui l-a ajutat să își învingă dușmanii.

*
După ce le-am povestit părinților cartea pe care am citit-o pentru acest concurs, aceștia au remarcat curajul și dragostea manifestate de către Voievod față de poporul său.
Aceste virtuți i-au impresionat și, în același timp, i-au motivat pe părinții mei să iubească și mai mult țara în care s-au născut și poporul acesteia.

Modestia este, de asemenea, o calitate importantă pe care Voievodul a posedat-o și care i-a impresionat pe cei dragi mie. Ei consideră că acest demn conducător a avut calități remarcabile, pe care în zilele de astăzi puțin dintre conducători le au .

 

După citirea cărții, le voi povesti prietenilor mei despre vitejia lui Ștefan cel Mare, deoarece consider că aceasta este cea mai importantă virtute ce o poate poseda un voievod. Vitejia îi ajută pe conducători să lupte pentru atingerea obiectivului propus.

Ana Stanciu (12 ani)

Am învățat că Ştefan Cel Mare a fost un om smerit, care și-a iubit țara și a luptat pentru libertatea și bunăstarea poporului său! Îl admir pentru credință și pentru patriotism și consider că Ştefan Cel Mare poate fi un model pentru toți oamenii!

 

Recomand cu căldură colegilor mei cartea despre Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, pentru a învăța istoria într-un mod foarte distractiv și atractiv!

 

Recomand cartea și părinților mei pentru a putea discuta împreună despre ea și pentru a dezbate ideile referitoare la credință și la patriotism.

 

Miruna Dușa, 12 ani

Aș recomanda cartea despre Sfântul Voievod Ștefan cel Mare unui coleg, deoarece ne îmbogățește cunoștințele la istorie și rămânem cu o impresie plăcută după ce o citim. Noi îi suntem recunoscători Sfântului Ștefan pentru că ne-a ajutat să trăim într-o țară creștină și de aceea trebuie să cunoaștem câteva evenimente semnificative din viața Domnitorului.

Aș recomanda cartea despre Sfântul Ștefan cel Mare familiei mele, deoarece prezintă evenimente importante din viața Voievodului, pe care trebuie să le știm. Întâmplările sunt povestite pe înțelesul tuturor.

 

*

Le-am povestit cartea părinților și bunicilor mei. Lor le-a plăcut foarte mult să audă despre viața Domnitorului.
I-a impresionat faptul că Ștefan cel Mare a construit câte una sau două mănăstiri sau biserici pe an.

Le-a plăcut foarte mult dăruirea Voievodului pentru poporul său, iubirea credinței creștine, efortul depus cu rana de la picior timp de 42 de ani și luptele purtate cu râvnă.

Au îndrăgit sfaturile date de Mitropolitul Teoctist lui Ștefan cel Mare despre domnie, popor și smerenie. Cel mai mult s-au mirat de harul Lui Dumnezeu atunci când l-a ajutat pe Sfântul Ștefan să-și revină după ce a stat pe câmpul de luptă întins, rănit, după ce a căzut de pe calul său.

 

*

 

După citirea cărții, cel mai important lucru pe care îl voi spune prietenilor despre Sfântul Ștefan este că a fost un conducător drept, credincios și bun, care a ajutat poporul, a alungat împreună cu oastea sa pe cei ce doreau să ne cotropească țara, a construit multe mănăstiri și biserici și nu a făcut niciun rău poporului atunci când a avut diverse necazuri în viață.

 

Octavian Micu, 13 ani

Aș mai recomanda această carte unui coleg pasionat de lectură, deoarece cărțile de istorie nu sunt prea atractive pentru copii, însă aceasta îmbină foarte frumos textul cu ilustrațiile, făcând lectura plăcută.
Aș recomanda această carte familiei mele, deoarece le place istoria și i-ar bucura să-și reamintească viața lui Ștefan cel Mare.

Informațiile aflate din carte mă vor ajuta mult la istorie. Cred că Ștefan cel Mare este un exemplu de urmat și într-o zi poate aș împrumuta  de la el din virtuțile creștine, păstrând – ca și el – în suflet iertarea și respectul față de credință, față de părinți și față de istorie.

 

Corina Banu, 13 ani

Aș recomanda această carte unui prieten, deoarece va înțelege istoria lui Ștefan cel Mare mult mai bine decât o va înțelege într-o carte de istorie.
Aș recomanda această carte familiei mele, deoarece este foarte posibil să găsească niște informații despre Sfântul Ștefan cel Mare pe care nu le-au știut atunci când au învățat despre el.

 

Vorbindu-le celor din familie despre carte, aceștia au spus:

Tata: Ia uite, nu știam de rana de la picior pe care a avut-o Ștefan cel Mare. Să-mi dai și mie să citesc cartea.
Mama: Ce frumos că se pune accent pe faptul că Ștefan cel Mare a fost atât de credincios! Foarte bine sună cartea.
Bunica: Mai că mi-ar plăcea și mie s-o citesc. Și-așa nu prea am ce face. Stai să-mi iau ochelarii.

 

Ilustrații de Astrid Mihaela Mușat.

Viața Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a apărut la Editura Mitropolit Iacov Putneanul a Mănăstirii Putna.

Cartea face parte din colecția Viețile sfinților povestite copiilor și se găsește pe site-ul www.putna.ro, secțiunea Publicații.