Ce se mai întâmplă pe Grupul de joacă? o întreb pe Daniela Stana, învățătoare la Școala Gimnazială „Adrian Păunescu” din Pitești. Funcționează și în vacanță?!

 

În loc de răspuns, primesc câteva fotografii.

 

Într-una, un băiat foarte serios are în fața lui trei coșuri mari pline cu ceapă proaspăt scoasă din pământ. Precis el a strâns-o! Același copil e pozat și lângă câteva cununi de usturoi, împletite, puse la uscat.

 

„La grâu” a scris o fetiță, înainte să trimită două fotografii. Fetița și-a descălțat sandalele și și-a s-a cufundat în boabele de grâu strânse grămadă. E cu brațele ridicate. Privește în sus și râde. Tocmai a aruncat în aer doi pumni de boabe.

 

Remarc bucuria pe care o găsesc acești copii în niște lucruri mărunte. Iar faptul că – inclusiv în vacanță! – împărtășesc asemenea momente cu învățătoare lor mi se pare extraordinar. La fel cum extraordinar mi s-a părut și Grupul de joacă, inițiat de învățătoarea Daniela Stana.

 

Ce este Grupul de joacă?

 

M-a entuziasmat ideea de a crea – în perioada școlii online – Grupul de joacă, adică un grup de WhatsApp al elevilor.

Scopul Grupului de joacă a fost susținerea emoțională reciprocă, începând chiar din primele săptămâni de izolare. Pe acest grup, copiii se încurajează, își trimit provocări, idei de jocuri organizate în familie, realizări culinare, proiecte desenate…

 

„Pe Grupul de joacă, i-am cunoscut pe elevii mei, așa cum poate n-aș fi reușit, doar la școală!” spune Daniela Stana „Le-am descoperit visurile, pasiunile, hobby-urile.

 

Grupul nostru e stupul nostru!

 

Și acum, în vacanța de vară, adunăm impresii din călătorii, îi sărbătorim pe colegi.

 

Tot în vacanță le-am înregistrat copiilor povești citite la malul marii, pentru a-i determină să iasă din lumea jocurilor pe calculator, pentru a citi. Lupta e grea, dar sărbătorim împreună fiecare victorie!”  

 

Împreună, căutând Comoara din cărți

 

Preocuparea Danielei Stana de a-i face pe elevi să iubească cititul este constantă. A început când elevii ei erau în clasa pregătitoare. Acum, copiii au terminat clasa a doua. Și, de ceva vreme, ei caută Comoara din cărți – participând la proiectul de încurajare a lecturii, creat de învățătoarea lor.

 

Asemenea proiecte se tot fac – ați putea spune. Și toate seamănă între ele (ceea ce e, până la urmă, FIRESC). Toate presupun cititul unor cărți; întâlniri regulate pentru a discuta despre acestea; întâlniri cu scriitori…

 

Comoara din cărți înseamnă toate acestea ȘI ALTCEVA, în plus.

 

„Proiectul Comoara din cărți s-a născut la sfârșitul anului școlar 2018-2019, când elevii erau în clasa I și descoperiseră bucuria lecturilor, pe care le aduceam săptămânal în sala de clasă” explică Daniela Stana. „Lista de lecturi s-a completat de la sine, pentru că se editează foarte multe cărți pentru copii, care răspund nevoilor acestora de explorare și de autocunoaștere.

 

A venit vacanța de vară 2019 și am primit invitația colegei mele, profesoara de limba română Mihaela Ghiold, de a veni cu un grup de copii în casa părinților săi, la țară, la Costești. Așa s-a născut proiectul „Vacanța de vară, în casa de la țară”. În trei zile din lunile iunie, iulie și august, copiii au experimentat viața la bunici: au cules plante medicinale de Sânziene, au muls vaca, au mâncat ouă adunate de ei din cuibar, au văzut cum se treieră grâul și s-au jucat într-un hambar, au cules legume din care și-au preparat singuri salata, au făcut bulion. În pauze, am citit, desigur!

 

Apoi, pentru că elevii deja erau cititori experimentați, din septembrie 2019 am gândit proiectul Comoara din cărți, pentru a facilita dragostea și respectul pentru carte!

 

Cum se desfășoară proiectul?

 

„Lunar am făcut Clubul de lectură, în weekend, în cancelaria școlii, acasă la colegi…

 

Toți citeam o carte propusă și ne întâlneam la club, pentru a împărtăși impresii, pentru a propune soluții creative diverselor provocări. Nu ne-am oprit nici în pandemie – explică Daniela Stana – am continuat clubul de lectură pe Zoom. Chiar și pentru vacanța de vară, avem 3 întâlniri cu Dragonul tatălui meu, Pippi Sosetica și Pinguinii domnului Popper, să ne răcorim în luna august.”

 

Comoara din cărți i-a prins și pe părinți! Înainte de închiderea școlilor, ne-am întâlnit la ceainărie, pentru a dezbate cartea Dincolo de pedepse și răsfăț. Apoi ne-am întâlnit și pe Zoom și am devenit un grup de suport emoțional în starea de alerta.

 

Pe urmele cărților

 

„Tot în cadrul proiectului, adaugă Daniela Stana, am organizat expediții pe… drumul cărții. Am început cu o vizită de lucru la Moara de hârtie, la Comana, în județul Giurgiu, alături de o colegă de la altă școală, Ionela Iagăru, pasionată de tot ceea ce înseamnă educație, formare, muncă alături de copii.

 

Copiii au putut afla istoria hârtiei de-a lungul încercărilor omului de a găsi un suport ieftin și trainic pentru scris, despre istoria morilor de apă în țara noastră și despre hârtia reciclată, pe care au și confecționat-o singuri. În Muzeu au aflat despre primele tipărituri și au putut tipări și ei, desigur! Cum să nu iubești cartea, care înseamnă istorie și tradiție?

 

Am descoperit, apoi, la Casa Florica, în Ștefănești, Argeș, istoria Familiei Brătianu și dragostea Brătienilor pentru carte. Conacul adăpostea cea mai mare bibliotecă privată în acele timpuri. În Camera de studiu a copiilor Brătieni, copiii din clasa mea au admirat biblioteca suspendată și au desfășurat un atelier de povești despre școala acelor vremuri, despre jocurile copiilor.

 

Apoi au avut de căutat indicii pe hartă, în diverse locuri din conac! Ne-am întors în istorie și a fost o bucurie!”

 

Secretele cărților, dezvăluite de scriitori și de ilustratori

 

„Școala online a fost o perioadă foarte fertilă pentru noi! Am învățat să folosim tehnologia în favoarea noastră, pentru că am avut în mijlocul nostru oameni minunați!

 

În pandemie, ne-am întâlnit pe Zoom cu autoarea Mihaela Coșescu, care ne-a povestit cu se naște o poveste în imaginația unui scriitor, despre colaborarea cu ilustratorii, dar și cu editorii, apoi despre întâlnirile cu cititorii.

 

Preotul Daniel, de la o bisericuță din județul Iași, ne-a spus povestea Învierii dincolo de cărți. Melania Butnariu, bibliotecara cu suflet mare, de la Secția pentru copii a Bibliotecii din Brașov, ne-a povestit despre Maratonul de povești, de 1 Iunie, în care bibliotecari din toată țara s-au… pus pe citit. Uimitorul trainer Cătălin Stoica i-a uimit pe copii. Olimpia Meșa le-a explicat cum învață oamenii, prezentându-le și cartea cu același titlu. Iar scriitoarea și ilustratoarea Veronica Iani i-a învățat cum să își creeze ilustrațiile pentru cărțile pe care le vor scrie.”

 

De ce să știe copiii cum se face o carte?

 

„Încă din clasa pregătitoare copiii au o LANSARE DE CARTE, la sfârșitul anului școlar. Fiecare „scrie” o carte și avem o lansare, în prezenta părinților invitați. Anul acesta a fost pe… Zoom, în decor de vacanță.

 

Copiii își exersează deprinderea de a scrie, de a ilustra, de a se documenta și, nu în ultimul rând, de a vorbi în public despre cărțile lor. Cărțile vor fi cadoul lor pentru ei înșiși, la sfârșitul ciclului primar. Pentru copii, comoara din cărți este bucuria de a citi și de trăi experiențe multiple, datorită cărților.

 

Îmi doresc că elevii mei să păstreze aceasta comoară toată viață.

 

Cred cu tărie că un copil care învață de mic să iubească lectura vă rămâne mereu în preajma cărților și va redescoperi comoara și în viața de adult! Lectura este o abilitate de viață, care trebuie cultivată din copilăria mică” conchide Daniela Stana.

 

Am întrebat-o pe Daniela Stana ce a câștigat de pe urma acestor proiecte care îi consumă mult din timpul liber. 

 

„Aceste proiecte – mi-a răspuns ea –  s-au dezvoltat și m-au dezvoltat și pe mine, ca profesor cu 17 ani de experiență. Entuziasmul elevilor este contagios.

 

Așa, am recâștigat copilăria pierdută.

 

Copiii din viață noastră sunt daruri. Suntem cărămizi în devenirea lor și reușitele lor sunt și reușitele noastre! Dumnezeul ne hărăzește întâlnirile, pentru că are un plan, pentru fiecare!

 

Eu am găsit COMOARA în copiii din viață mea!”

 Ioana Revnic, pentru Bunatate.ro
78/#100denume
Aflați mai multe despre proiectul 100 de nume și alăturați-vă lui.