Șase pagini utile pentru examenul de română al elevilor de clasa a VIII-a. Mii de cititori. Un autor necunoscut.

Duminică după-amiaza. Primesc de la Irina, o fetiță care dădea a doua zi Evaluarea Națională la română, niște fișe cu sfaturi pentru examen. Irina îmi zice să le dau și elevilor mei. Le răsfoiesc rapid și sunt de-a dreptul entuziasmată. O întreb de unde le are. Îmi zice că nu știe cine le-a făcut, dar că i se par foarte utile. Are dreptate! Postez notițele pe pagina mea de Facebook, ca să ajungă la cât mai multă lume. Și, așa cum mă așteptam, acestea sunt distribuite în scurtă vreme de mii de ori. De peste 7000 de ori! 

*

 

„Dacă o cunoașteți pe doamna profesoară care a făcut aceste notițe pentru elevi, spuneți-mi și mie”, am mai scris duminică pe Facebook. Sau felicitați-o din partea mea.”

Am aflat, în scurtă vreme, mai multe nume. Și m-am pus pe cercetat. Iar după o verificare din mai mult de trei surse :), am descoperit că acestea au fost scrise de doamna profesoară Dana Mihaela Dragnea, din Pitești. Dar și că au fost preluate – fără precizarea sursei, cum ar fi fost onest – de multe alte persoane: profesori, părinți…


*

Dana Mihaela Dragnea (n.1974) locuiește în Pitești, oraș în care a făcut și Facultatea de Litere, specializarea română-engleză. În timpul studenției a fost învățătoare, ea fiind, de altfel, absolventă a Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung, Argeș. După cum mărturisește, realizările sale notabile din timpul studenției sunt cei doi copii: Neti și Iustin.

După absolvirea facultății a devenit profesoară de română.  Timp de zece ani a lucrat la cea mai bună școală din oraș. Avea notorietate. Avea elevi extraordinari. Avea susținerea părinților. Avea stabilitate profesională. Dar, în urmă cu un an, spre surprinderea tuturor, a decis să renunțe la acel post, schimbându-l cu o catedră de jurnalism de la Palatul Copiilor din Pitești. Nesăbuință – au decretat unii, adăugând: „E ca și cum un medic de la Spitalul Universitar ar pleca de bună voie la un cabinet de familie de la un parter de bloc din Chiajna.” Curată nebunie – au concluzionat alții…

Ba nu, REVOLTĂ – spune Dana Mihaela Dragnea. Revoltă față de un sistem de învățământ în care notele la clasă și la examene sunt mai importante decât copiii înșiși. „Nu regret nicio clipa decizia luată, dimpotrivă!”, explică aceasta. „Aici pot, în sfârșit, să fac cu elevii mei ceea ce consider eu că este util, important, practic și frumos.” 

 

Am rugat-o pe Dana Mihaela Dragnea să vorbească pentru Bunatate.ro despre cum i-a venit ideea să scrie Sfaturile utile înainte de examen. Despre cum s-a simțit văzându-le preluate (și chiar asumate) de alți profesori. Despre cât de important e, în meseria de profesor, să împărtășești. Dumneaei a acceptat, drept care îi mulțumesc. 

 

*

 

Secretul celor șase pagini

„Sincer, nu mă gândeam că postarea mea cu acele Sfaturi utile înainte de examen va avea un ecou atât de puternic (de altfel, nici nu vreau să fac un act de glorie din asta), însă eram perfect conștientă că va putea ajunge la mai mulți copii, părinți și profesori” spune Dana Mihaela Dragnea. „În acest sens, le mulțumesc celor peste 1200 de prieteni (vechi sau noi) de pe Facebook, care au distribuit postarea de pe pagina mea.” (În realitate, sunt mult mai multe! – n.m.) 

„Mulțumesc tuturor, de asemena, pentru sutele de mesaje atât de calde și pline de recunoștință! (Dar tot rămân la ideea că m-ați răsfățat prea mult!)

Așa cum am menționat și pe Facebook, nu consider că am făcut ceva ieșit din comun, doar mi-am îndeplinit datoria de dascăl și de om. Ce poate fi mai frumos decât să poți ajuta atât de mulți copii, necondiționat?

Iată, pe scurt, povestea celor șase pagini:

Anul trecut, cu doar o noapte înaintea examenului, mi-a venit brusc această idee, după ce am realizat că repetam acele sfaturi de zor, în stânga și-n dreapta, tuturor elevilor de clasa a VIII-a pe care-i cunoșteam, panicată să nu omit ceva. Așa că, pe la 8 seara, am luat repede foi, pix și markere și m-am apucat să sintetizez tot ce am considerat eu a fi important de știut/ de reamintit copilașilor, înainte de examen.

Am fost foarte, foarte supărată pe mine, că nu am fost în stare să mă gândesc la acest lucru mai din timp, mai ales când am văzut câte distribuiri a avut acea postare, chiar și așa – realizată la 9:30 seara, în prag de examen.

Era un pic tragic-comic, apoi, căci veniseră și rezultatele de la examen, iar postarea mea încă se distribuia… Așa că mi-am promis solemn ca în anul următor să o postez în timp util, astfel încât să poată ajunge la cât mai mulți copii și părinți.

 

Mărturisesc sincer că cel mai mult m-au emoționat nu mesajele primite de la adulți (deși erau atât de profunde și pline de recunoștință) , ci acelea nostime, mai stângace, unele și cu greșeli de scriere, trimise în privat de copii („Doamna, eu sunt din Galați și am înțeles acum multe lucruri la care mă încurcam mereu!…” / „Săru’ mâna, doamna! Eu sunt din Timișoara și vă iubesc, că ne ajutați!” / „Au sosit și la Iași, mi le-a adus tata și mi-a zis să le visez până mâine!” / „Acum mi le-a scos mami la imprimantă la ea la servici(u) și a zis să le țin și pentru frati-mio!” etc.)

 

Nu m-a deranjat când am văzut că au fost „plagiate” și de alți profesori, câtă vreme știam că ele vor ajunge la timp în atenția elevilor. Nu mai conta sub ce semnătură!”

 

Un gând, pentru fiecare

„Închei prin a adresa un îndemn pentru fiecare:

  • Copii, căutați-vă pasiunile și cultivați-le cât puteți! Acum aveți tot timpul din lume! Nu uitați: fiecare este bun la ceva!! Găsiți acel „ceva” și axați-vă pe el constant și cu dăruire! Voi trebuie să NU fiți tiparul românului „Merge și așa!”. Aveți încredere în forțele voastre!

 

  • Părinți, încercați să puneți mai mult accent pe însușirea de către copiii dumneavoastră a adevăratelor valori: cinstea,  bunătatea, modestia, loialitatea, seriozitatea! Nu vă axați doar pe bagaje înțesate de cunoștințe nesfârșite (grele, iar multe – să fim sinceri – inutile) de la școală! De acestea o să ne ocupăm noi.

 

  • Dascăli, nu uitați că, în mare parte, elevii noștri sunt, de fapt, oglinda noastră! Hai să o facem cât mai luminoasă! E simplu să spunem: „Dar ei nu scriu / nu citesc / nu-i interesează / sunt cu capu-n nori și cu creierul în telefoane”, dar să nu uităm o vorbă  veche și înțeleaptă: „Stăpânul învață sluga hoață”. Puneți-i la treabă cu dragoste și cu tact și veți vedea că fac de toate!!

 

  • Bunici, încercați să faceți dumneavoastră tot ceea ce nu reușesc părinții, respectiv, formarea deprinderilor practice, gospodărești, ale copiilor. Învățați-i să fie ordonați, să știe să facă o curățenie ca lumea, să știe să gătească, să întindă o rufă, să îngrijească un animal sau o floare, să facă piața și câte și mai câte! Credeți-mă! Le vor prinde mult mai bine în viață decât zecile de farfurii cu supă caldă ori cu prăjiturica preferată, pe care le puneți înaintea nepoților.

În speranța că scrisul meu a fost de ajutor, câtuși de puțin, vă mulțumesc tuturor, încă o dată, pentru susținere și pentru aprecieri.”

 

Dana Mihaela Dragnea pentru Bunatate.ro
76/#100denume
Aflați  mai multe despre proiectul 100 de nume și alăturați-vă lui.

 

În fotografie – Dana Mihaela Dragnea și nepoțelul ei