Alicecopii

În oglinda ochilor copiilor mei mi-am cântărit perfect, întotdeauna, toată frumuseţea, toată bunătatea, dar şi toate nimicniciile, toate cusururile. Pentru că, nu-i aşa?, copiii spun întotdeauna adevărul.

Pe când avea doar trei ani, fetiţa mea cea mare mi-a arătat limpede în ce cursă nebunească trăiesc şi cât de blazată sunt cu propria mea nefericire. „Cum a fost azi la grădi?”, am întrebat-o pe Ilona, iar ea mi-a răspuns, dând a lehamite din mânuţa: „Lasă-mă, am avut o zi groaznică!”. A folosit exact aceeaşi intonaţie din glasul meu care, seară de seară, spunea aceeaşi formulă a neîmplinirii. Şi abia auzind-o pe ea, şi înţelegând că propriul meu copil îmi imită angoasele, am înţeles că ceva esenţial trebuie schimbat.

Tot copiii mei mi-au arătat şi rutinele grabei mele absurde de zi cu zi. „Ştim, ştim”, mi-au spus în cor cei mici într-o dimineaţă în care nu reuşeam să-i urnesc mai repede pe ei şi treburile zilei. „Hai mai repede, că ne grăbim!”, m-au imitat ei râzând. Iar mie mi-a venit să plâng pentru că da, vreme de aproape un an rostisem, mecanic, în fiecare zi, aceleaşi cuvinte nemiloase. Le-am spus de nenumărate ori copiilor mei „Hai mai repede, că ne grăbim”, aşa cum spun foarte adesea vieţii.

Gonesc săptămâna aşteptând weekend-ul, apoi mă hotărăsc că mai bine tânjesc după weekend-ul viitor, că ăsta e cam înnorat. Şi câteodată mă mistuie curiozitatea de-a şti cum îmi vor arăta copiii peste ani, cum îmi va fi dragostea de azi peste decenii… Dar mă abţin să-i spun clipei să treacă. Pentru că ştiu că mai am încă multe lecții ale bunătății și ale toleranței de învățat, în tihnă. Și mai știu că niciun miracol nu se va repeta, şi nicio minune nu va dura la infinit. Şi, inevitabil, mai devreme sau mai târziu, îmi va fi dor de ceea ce azi îmi pare că mi se cuvine.

Alice NĂSTASE BUCIUTA

 

***

Alice NĂSTASE BUCIUTA este Marea Dragoste.

O puteţi întâlni pe blogul ei http://alice.revistatango.ro/ , o găsiţi – toată – în paginile revistei pe care a creat-o sau în cărţile pe care le-a scris. Ultima dintre ele, Splendida banalitate, vă e la îndemână în format electronic şi în format tipărit, pe site-ul editurii pe care o conduce: Cărţile Tango.

Alice Carte

Despre acest volum, Alex. Ştefănescu scrie: „Citind cartea, aflăm multe despre scriitoare, dar şi mai multe aflăm despre noi înşine. Ne contaminăm, în timpul lecturii, de o dorinţa arzătoare de a trăi dragostea, de a fi noi înşine, de a ne elibera de ceea ce ne falsifică viaţa, de a mări cu ceva, prin modul în care trăim, frumuseţea lumii.”

Şi cu-aceste notiţe fugare, cred că aş putea încheia prezentarea invitatei mele, fără a avea mustrări de conştiinţă că am lăsat pe dinafară informaţii importante despre ea.

*

Paranteză subiectivă.

Era anul 2009. Tango anunța un concurs de… scrisori de dragoste, la care – atrasă de premiul consistent (un telefon mobil) – am participat şi-am ieşit învingătoare. Trei ani mai târziu, tot în urma unei întreceri, câştigam – tot datorită scrisului – primul meu blog găzduit de revista creată de Alice NĂSTASE BUCIUTA.

Dacă n-aş fi început să să scriu pe blogul găzduit de Tango, nu m-aş fi aruncat niciodată în vâltoarea comunicării în spaţiul virtual. Într-un fel, Marea Dragoste m-a dus spre Bunatate.ro şi mi-a adus aproape prieteni pe care i-aş ţine numai şi numai pentru mine.

Marea Dragoste e singura mare dragoste certă din viaţa mea. Restul sunt literatură.

*

Alice NĂSTASE BUCIUTA este redactor-şef al Revistei Tango-Marea Dragoste, jurnalistă şi scriitoare. Este autoarea a doua volume semnate împreună cu Aurora Liiceanu (Dincolo de bine, dincoace de rău. Despre iubire; Care pe care. Femei si barbati), a unei culegeri de povestiri de dragoste şi călătorie scrise alături de Simona Catrina (Andiamo) şi a volumelor Noi suntem zeite, Dragostea e un bonsai, Cartea Dragostei- Avon.

Momentan, urmează un doctorat sub îndrumarea reputatei profesoare Mihaela Miroiu. Este absolventă a Facultăţii de Litere a Universităţii Bucureşti şi a Facultăţii de Psihosociologie a Institutului Naţional de Informaţii.

Este casatorită cu fotograful Paul Buciuta şi are trei copii faini: doi din prima căsătorie – empatica şi originala Ilona (Năstase), tandrul Victor (Năstase) – şi minunea de Iza (Buciuta). Îi mulţumesc lui Alice că, prin intermediul textului de azi, i-a adus pe toţi trei aici, în lumea Bunatate.ro.

Ioana REVNIC

Fotografie de Paul Buciuta