La ce te duce cu gândul un titlu ca „Familia mea și alte animale”?

Probabil – la o carte comică despre animale. Dacă așa este, atunci ai ghicit.

În acest volum scris de Gerald Durell este vorba despre o familie engleză care trebuie să reziste vremii nu prea plăcute din Londra și decide că cea mai buna soluție este să se mute în Corfu, o insula grecească.

Personajul principal (chiar povestitorul) este pasionat de animale și, împreună cu cățelul lui, strânge tot felul de vietăți și le analizează, descriindu-le pe fiecare în parte.

 

Acesta povestește și problemele pe care le-a avut cu învățatul, învățatul chiar fiind motivul pentru care, în final, el și familia lui trebuie să plece de pe insula elenă.

În același timp, și problemele pe care le-a avut cu  frații, cu sora și cu mama lui, cu toate animalele pe care le-a luat la el, cu spațiul de locuit (a trebuit să stea în trei vile diferite) justifică mutarea lor în altă parte.

Cartea aceasta a avut, într-adevăr, câteva momente care m-au făcut să râd. Dar, de cele mai multe ori, povestea era destul de plictisitoare.

Probabil un motiv pentru care m-am simțit așa a fost pentru că nu sunt cel mai mare fan al animalelor și pot să jur că cel puțin un sfert din romanul acesta prezintă amănunțit comportamentul și aspectul animalelor studiate de povestitor.

Descrierile animalelor au fost marea mea problemă, deoarece povestirile despre petreceri și despre alte evenimente (cum ar fi momentul când au băut niște coțofene bere) nu au fost plictisitoare deloc, ba mi s-au părut chiar amuzante. Și dacă aceasta carte ar fi fost făcută numai din asemenea „evenimente”, aș fi considerat-o operă de artă.

Dar înțeleg că nu toată lumea urăște descrierile atât de mult și, dacă îți plac animalele, recomand cartea aceasta.

În schimb, dacă nu ești un fan atât de mare al unor asemenea vietăți, cred că te poți gândi să citești altceva. 

Totuși, „Familia mea și alte animale” de Gerald Durell a fost clar o carte amuzantă. Iar amatorii de animale o vor aprecia cel mai mult dintre toți posibilii cititori, fără nicio îndoială.

Vlad Pătrașcu

Clasa a VI-a „Principele Nicolae”

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”, București