„Pe Maria am cunoscut-o într-un sat din Ardeal. Este în clasa a doua și trăiește într-o sărăcie lucie împreună cu încă patru frați. Mama ei este alcoolică, tatăl plecat de-acasă. Petrec câteva zile cu acești copii, timp în care ne jucăm, facem matematică și învățăm să citim. În cea de-a patra zi, Maria desenează pe o foaie mare de hârtie visul ei. Se desenează într-o casă spațioasă, așezată la o masă cu multe cărți în jur. Alături se desenează mare, îmbrăcată într-un halat alb. Doresc să devin doctor când voi fi mare, să ajut mulți oameni. Pentru asta este nevoie să muncesc mult!, îmi spune fetița cu un zâmbet adorabil.”

Povestea aceasta, scrisă de Raluca Ciulei a ajuns sub ochii  mei într-o zi, pe Facebook. M-a emoționat, dar și mai mult m-a impresionat proiectul pe care Raluca – fondatoarea asociației Love for Life – urma să îl înceapă în 11 mai, pentru a se întâlni cu alți copii precum Maria și pentru a-i sprijini: marșul 1200+ kilometri pentru educație.

 

Darurile unei campioane

Fostă campioană națională la tenis de masă, Raluca Ciulei este din Făgăraș și are 39 de ani. Timp de mai bine de două decenii a locuit în străinătate. În Germania, în Statele Unite, în Elveția. Aici s-a antrenat, și-a făcut studiile și a profesat. În Elveția s-a specializat în matematică, iar în SUA – în informatică, studiind totodată logică și științe cognitive. A practicat sportul de performanță. Și i-a antrenat pe alții.

Vocația de antrenor și-o pune în valoare în continuare în cadrul unei școli de tenis pe care a înființat-o la Cluj, în urmă cu puțini ani, după ce s-a întors în țară. Tot de atunci Raluca Ciulei conduce asociația Love for Life, de ale cărei proiecte beneficiază copiii din comunitățile defavorizate.   

Mii de kilometri, pentru educație, în ciuda multor dificultăți

Așa cum unii pornesc pe Camino, pentru a se regăsi ori pentru a-și arăta jertfelnicia, Raluca Ciulei călătorește prin țară mii de kilometri pentru a lucra cu copii din comunități școlare vulnerabile și pentru a atrage atenția asupra problemelor pe care le întâmpină aceștia.

Anul trecut, a Raluca Ciulei a făcut 600 de kilometri, de la Bistrița la București și pe traseu a lucrat cu copiii din 40 de școli, majoritatea din mediul rural. 

De ce merge din nou?

„În perioada 11 mai – 9 iunie 2019 voi parcurge, la pas, 1 200+ kilometri pentru educațieîntre Cluj-Napoca și Vama Veche” explică fosta campioană. Merg pentru că nu mai pot să văd atâția copii lăsați în urmă, atâția copii lipsiți de un minim de bunăstare și îngrijire, atâția copii privați de posibilitatea de a-și valorifica potențialul, de a ieși din cercul vicios al sărăciei și al excluderii sociale, de a deveni adulți care se adaptează cu succes la cerințele vieții.”

A trecut prin momente dificile – mărșăluind anul trecut?

Firește ! Cel mai dificil moment s-a petrecut cu 13 km înainte de Sibiu, când i s-au blocat mușchii. A trebuit să cheme un prieten să vină după ea, cu mașina. S-a dus la un terapeut care a făcut minuni și a pus-o pe picioare. 

Emoții, regăsiri, învățăminte

Care a fost cel mai emoționant moment din prima călătorie ? am întrebat-o.

„Erau foarte emoționante momentele când ajungeam în satele copiilor cu care lucram în proiectele noastre, de un an sau doi încoace. Ne bucuram cu toții până la lacrimi. În rest, fiecare întâlnire cu copiii era emoționantă pentru mine, era o mare bucurie. Îmi dădea energie să continui chiar și când TOATE mă dureau. Atunci am învățat cea mai importantă „lecție” a acestei călătorii : Că trebuie să am în primul rând grijă de mine, ca să pot avea grijă și de alții.”

În 11 mai, Raluca Ciulei va porni din nou la drum. Va întâlni copii cu care se va juca și va lucra. Îi va cunoaște pe profesorii lor care – și ei ! – o fi având nevoie de încurajări. Și de împărtășire.

Ce pot învăța ei de la un sportiv de performanță care dăruiește timp, energie, cunoștințe pentru educație?

„Să aibă curaj – spune Raluca Ciulei. Să rămână de partea dreptății și a binelui.”

*

Marșul 1200+ kilometri pentru educație începe sâmbătă, 11 mai, la ora 8:00 de la Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga”, Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj-Napoca.

Aflați mai multe detalii despre TRASEU.

Aflați cum puteți susține proiectul.

Ioana REVNIC

54/#100denume