Cine își mai amintește de revistele din copilărie?

Eu le pot înșirui oricând numele. Le pot descrie cu exactitate copertele. Consistența foilor poroase mi-a rămas în memoria tactilă. Văd și acum culorile terne de pe pagini. Simt mirosul de cerneală tipografică, amestecat cu praful din trenurile cu care revistele călătoreau de la București, până în orașul meu natal din nordul țării.

Multă vreme am dus dorul zilelor în care, scoțând revistele din cutia poștală, le deschideam și le citeam pe loc, în scara blocului. Chit că nu erau cine știe ce!

Am retrăit acel entuziasm descoperind Fabulafia, o excelentă revistă-carte de povestiri, pentru copii. Am găsit-o într-o librărie și am citit-o – o dată – acolo. Apoi acasă, în tihnă. Și a treia oară cu copiii, la școală. Colecționez revista și mă bucur de fiecare număr nou. Cel mai recent a apărut de curând.

Fabulafia se adresează îndeosebi copiilor mai mari de 6 ani. Este editată de librăria Merlin Books&Toys. Numele revistei – un cuvânt inventat – te duce cu gândul la un tărâm al poveștilor și se potrivește perfect cu născocirile pe care aceasta le adună între coperte.

Este un proiect privat, independent, pornit de o tânără antreprenoare enervant de discretă: Cristina Durică.

Absolventă (ca și mine!) de Liceu Pedagogic, Cristina a terminat Literele la București. Ea are îndrăzneala unui explorator neobosit; o delicatețe rafinată; și o minte iscoditoare.

E pasionată de călătorii, de drumeții, de muzică, de cărți și de munca ei la Fabulafia.

Cu aceeași înflăcărare cu care, în ascensiunile ei montane, cucerește cele mai solicitante trasee de la noi sau de-aiurea, Cristina Durică publică – din trei în trei luni – o revistă cu un conținut unic, original.   

Cristina Durică

***

Au scris ori scriu pentru Fabulafia cunoscuți autori de literatură pentru copii:

Iulia Iordan (Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, în cadrul concursului ,,Cele mai frumoase cărți din Romania”, obținut cu a sa Călătorie printre ierburi si lumină);

Florin Bican (Marele premiu al ,,Trofeului Arthur”, 2012; Premiul pentru cea mai bună carte pentru copii și tineret la Gala Bun de Tipar, 2014);

Adina Rosetti (Premiul pentru cea mai frumoasă carte pentru copii, în 2014, cu Domnișoara Poimâine și joaca de-a Timpul, ilustrații de Cristiana Radu);

Laura Grünberg (premiul I la Concursul de literatură pentru copii și adolescenți „Trofeul Arthur“, 2012);

Victoria Pătraşcu (autoare a unor volume – Stejarul pitic, cel mai bun tătic, Ela cea fara de cuvinte ș.a. – premiate și dramatizate atât în România, cât și în străinătate);

Alexandra Pintea Varnava, Irina Stoica, Lucian Nicolae și alții. Multe din povestirile acestora au apărut – în premieră – în revistă. 

De două numere încoace, în paginile Fabulafiei apar poezii semnate de însuși Șerban Foarță:

Fabulafia găzduiește și texte scrise de copii; rubrici de bandă desenată; de știință ludică; interviuri; jocuri și concursuri; pagini în limbile franceză și engleză; o rubrică dedicată muzicii și una – de-a dreptul spectaculoasă – dedicată picturii.

Fiecare număr este ilustrat de către graficieni cu notorietate.

Dacă vă plac poveștile și vă place să vă copilăriți; dacă aveți copii sau lucrați cu cei mici, dacă vreți să îi obișnuiți să citească reviste deștepte, cumpărați FabulafiaRevista costă 25 de lei și se găsește în centrele Librarium din capitală și din țară; în librăriile CărtureștiAnthony Frost, Kyralina, Librăria Bizantină, în Orășelul Cunoașterii (din București); în librăriile La Două Bufnițe (Timișoara); Habitus (Sibiu), Tutimi și Titoc (Cluj). Fabulafia se poate comanda și online, de pe site-ul www.fabulafia.ro

Ioana Revnic