N-am apucat să răspund nici până azi unor mesaje primite ,,la cumpăna dintre ani”, aşa că fac acest lucru aici. Ca să-mi fie mai uşor, grupez urările rămase fără nicio reacție din partea mea. Comentariile din paranteze îmi aparţin.

 

Mesaje de trecere:

Gândeşte-te la trecerea dintre ani ca la o poartă. (Poartă din lemn? Din fier forjat? Poartă culisantă – în consolă ori cu şină pe sol?) Treci prin această poartă în Noul An şi ia cu tine numai lucrurile bune. Pe lângă acestea, îţi trimit o mie de urări de bine însoţite de o mie de îmbrăţişări şi de săruturi o mie! (1000×3:365= …. Doar atât? Zgârcitule, cârpănosule, hârsitule, frige-linte, maţe-pestriţe ce eşti!)

 

Lasă să treacă prin fereastra sufletului tău (fereastra sufletului?) magia sărbătorilor. E e cumpăna dintre ani! 

(Cum aud cuvântul ,,cumpănă” – fie ea şi dintre ani – cum îmi amintesc cât mă chinuiam eu la orele de sport să fac cumpăna: cu braţele ridicate în lateral, cu un picior perfect întins la 90 de grade, înapoi, într-un passé developé ce îmi scotea în evidenţă graţia descrisă perfect de sintagma ,,vaca şi baletul”.)

 

Mesajul ,,viral” (nu mai scap de el; îl primesc în fiecare an):

Să privim înapoi cu iertare, înainte cu speranţă, în jos cu înţelegere şi în sus cu recunoştinţă! (Fac asta din 31 decembrie 2016. Exerciţiul antrenează sternocleidomastoidianul şi combate bărbia dublă.)

 

Meteorologică:

Vine un uragan de fericire, de dragoste şi de linişte! (Iar e cod roșu!) Vine-un potop de pupici şi de îmbrăţişări Închide umbrela şi deschide-ţi inima! (Nu pot să-mi deschid inima mult timp. Am lăsat larg descuiată fereastra sufletului şi se face curent.)

 

Pragmatice:

Anul nou… o bucurie/ viaţa toată să îţi fie!/ Bani, maşină, fericire,/ Sănătate şi iubire./ Nu-i de-ajuns să le doreşti./ Ţipă, luptă, dă din coate,/ Aşa le obţii pe toate! (Păzea!!!)

 

Momentele speciale ale sfârşitului de an să-ţi aducă bani în buzunar şi poate un Merţan! (Marca pomenită nu mă interesează! Mie îmi plac maşinile cu dublu Ve.)

Lovi-te-ar trenul fericirii (Ba pe tine!)/ Trăsni-te-ar fulgerul iubirii (Să te trăsnească!)/ Să-ţi cadă în cap un sac cu bani (Cadă-ţi!)/Şi un bilet cu La mulţi ani! (Mă lipsesc! Vreau un bilet câştigător la 6 din 49.)

 

Mesaje criptice:

Vechiul an… scris cu amintiri, presărat cu lacrimi, marcat cu trudă, parafat cu vise, semnat cu decizii, îndosariat cu speranţă, capsat cu obijnuinţă (sic!)… Un nou an… Pagini albe, fapte nescrise, noi oportunităţi, noi prieteni, tărâm necunoscut, file neexplorate, colţuri drepte, şanse, oferte… Priveşte inainte, oferă zâmbet, scrie curat în prefaţă… La sfârşit să închizi cartea fericit, cu un final victorios. (M-am zăpăcit!)

 

Ieri e istorie, mâine e mister, azi e un dar. Un dar de împărţit cu apropiaţii. (Nu dau nimic!) Bucură-te de sentimentul de împreună (sentimentul de împreună?!), alături de cei dragi!

 

Mesaje de austeritate; unele – chiar originale:

Eu îţi doresc de Anul Nou/ doar Sentimente drept cadou! 

(Mulţumesc, îmi lipseau sentimentele! Au ieşit toate din inima întrededeschisă şi-au tulit-o pe fereastra sufletului.)

Sărbători fericite şi îndemnuri la cumpătare, în noul an: sarmale fără carne, maioneză fără ouă, prăjituri fără zahăr, apă fără bule, bere fără alcool, iaurt fără grăsime, cafea fără cofeină şi bărbaţi fără… de care viaţa nu ar mai fi la fel interesantă şi nici sărbătorile la fel de frumoase! 

 

(Citesc în grabă şi mă încearcă – într-un anumit moment al desfășurării frazei – o strângere de inimă.

A avea parte 365 de zile de … cafea fără cofeină mi se pare o perspectivă greu suportabilă.

Noroc cu adăugirea liniştitoare, compensatorie, de după punctele de suspensie.)

Ioana Revnic

Sursă foto: www.kizlarsoruyor.com