radugog

După terminarea liceului, l-am revăzut o singură dată. Prin 2001. Mă aflam în autobuzul cu care, la sfârşitul vacanţei de primăvară, călătoream spre Oradea studenției mele. Într-o staţie de pe la mijlocul drumului, vehiculul în care eram s-a intersectat cu ,,perechea” lui, venind din direcţia opusă. Priveam plictisită pe geam când, la fereastra celuilalt autobuz, l-am zărit pe Radu Gog, fostul meu coleg de Liceu Pedagogic. Radu era îndrăgostit de istorie. Și … de muzică (atunci când nu trebuia să o interpreteze el, la ore). Urma să absolve Facultatea de Istorie din Cluj. Fusese primul la admitere, excela – în studenție. Avea să facă un masterat în Relații Internaționale, să înceapă un doctorat și îl aștepta o carieră universitară.

Între timp, devenise un arbitru de fotbal foarte respectat. Inițiarea într-ale arbitrajului o începuse de prin liceu. Iar în scurtă vreme, ajunsese un profesionist – în branșă.

Atunci, când autobuzele noastre s-au oprit unul lângă celălalt, ne-am înţeles prin semne, făcând gesturi precipitate, grăbindu-ne să ne spunem cât mai multe. Eram entuziasmaţi de acest joc al întâmplării care a hotărât să ne regăsim preţ de câteva secunde. Ne-am despărţit surâzători, fără să bănuim că nu ne vom revedea niciodată.

La începutul lui 2003, în noaptea de 4 spre 5 ianuarie, Radu a murit în urma unui accident de maşină.

Avea 24 de ani.

goal-863365_640

La înmormântare, familia și cunoscuții aveau să afle că era căsătorit. Avea o fiică. Iar al doilea copil urma să i se nască.

Îi zâmbesc şi acum, în gând, chipului înseninat de surpriza acelei întrevederi neaşteptate, de demult.

Și îmi amintesc de Radu îndeosebi în această perioadă, când în Zalăul anilor noștri de liceu se organizează un Memorial care îi poartă numele.

Este vorba de Mamorialul Radu Gog, o competiţie caritabilă de minifotbal, ajunsă la cea de-a XIII-a ediţie.

Un omagiu adus fostului lor coleg de Asociaţia Sportivă Cavalerii Zalău, împreună cu arbitrii din judeţul Sălaj.

Pe lângă această întrecere, are loc și o licitație online: microbiști împătimiți se bat pentru tricouri ale unor sportivi cunoscuți.

Evenimentul prilejuieşte şi desfăşurarea unei importante acţiuni caritabile prin care este ajutată familia Gog: soţia Nadia şi cele două fiice, Andrada (14 ani) şi Raluca (12 ani, care s-a născut după decesul tatălui său!).

Mai multe detalii – pe pagina Momorialul Radu Gog și în Graiul Sălajului.

Ioana REVNIC

Sursă foto – www.pixabay.com