coverbooks

Este preot. Are în grijă 6000 de cărți vechi şi 30.000 de documente depozitate în 15 camere, dintre care trei încăperi nu au fost cercetate încă.

Adăpostită de prigoana comunistă în turnul bisericii la care părintele slujește acum, toată această zestre culturală unică la noi în țară a fost descoperită printr-o minune.

În 1962, tâmplarul bisericii urcă în podul lăcașului, să ia o scândură. Când trage de bucata de lemn, se dărâmă un zid. Îndărătul acestuia, găsește zăgăzuită toată arhiva de astăzi a Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului.

Descoperitorul are, la vremea aceea, 60 de ani. Nu este un oarecare. Ci un fost profesor universitar cu doctorat – Ioan Colan (1902-1969), care stătuse opt ani în temnițele comuniste. Fusese încarcerat, fiindcă avea în bibliotecă Biblia lui Andrei Şaguna şi nu voia să îi dea foc.

Eliberat din pușcărie, își găsește adăpost în clădirea muzeului de azi – alături de alții, asemenea lui. Protopopul Brașovului și viitorul episcop al Oradiei, Vasile Coman, îi oferă slujba de dulgher la Biserica ,,Sfântul Nicolae” din Șchei.

După această descoperire, Ioan Colan va deveni primul director al muzeului în care mă aflu și eu, ascultând alături de alți vizitatori poveștile spuse – cu patos – de părintele Vasile Oltean, profesor universitar, om de litere și actualul director al Muzeului Primei Școli Românești din Șchei.

Când am început să vizităm muzeul, părintele Vasile Oltean nu era de față. Am insistat, totuși, să fie chemat, întrucât renumele lui de povestitor învederat ajunsese de mult la urechile noastre.

muzeu1

Când a apărut, ne-a reproșat că l-am scos dintre cărțile lui. Printre miile de volume din arhiva muzeului, găsise o carte apărută cu sute de ani în urmă la Köln. Un op despre toate personalitățile lumii, care-au trăit până la 1500.

”Cum vă simțiți când dați peste o asemenea carte?” îl întreabă prietena mea de la Oradea cu care eu m-am întâlnit aici, după ce am evadat din București. ”Cam cum vă simțiți dumneavoastră când mâncați o prăjitură bună…” – zice părintele.

Hărți, hrisoave, cărți vechi, obiecte care au supraviețuit intacte secole de-a rândul, icoane de acum două veacuri – toate sunt adunate în Prima Școală Românească, de care are grijă părintele Vasile Oltean.

Ce pot descoperi vizitatorii aici?

  • Harta Daciei – o bijuterie cartografică – făcută de August Treboniu Laurian (unul dintre conducătorii Revoluției Pașoptiste și unul dintre membrii fondatori ai Academiei Române).

Harta a fost interzisă de austro-ungari. Au fost distruse și arse toate exemplarele, cu excepția unuia, aflat în muzeul brașovean.

  • Tiparnița diaconului Coresi.

Cândva, mașinăria din lemn avea sute de tăblițe în care diaconul ajutat de colaboratorii săi scrijelea ,,în oglindă” dantelării de litere: pagini după pagini, adunate în 39 de tomuri tipărite în limba română de diaconul Coresi. Pentru toți românii. Printre aceste volume se găsesc toate cărțile folosite în cult, în vremurile acelea.

  • Un Codex Aureus, scris cu 400 de ani în urmă cu foiță de aur pe piele de ied nenăscut. Un exemplar unic. A fost furat (și apoi recuperat) de două ori. Realizat la Mănăstirea Râșca, a fost interzis în comunism.
  • Cazania lui Varlaam (1643), celebra „Carte românească de învățătură (la) dumenecele preste an și la praznice împărătești și la svenți mari. Cu zisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voievod și domnul Țării Moldovei. Din multe Scripturi tălmăcită din limba slovenească pre limba românească de Varlaam mitropolitu de Țara Moldovei”.
  • Toate cărțile Școlii Ardelenemuzeu2
  • Toate Bibliile vechi, românești: Biblia de la București (1688) a lui Șerban Cantacuzino;  Biblia de la Blaj a lui Ioan Pop, Biblia de la Buzău (1854), Biblia lui Andrei Șaguna (1856-1858), în două volume, prima Biblie ilistrată;  o Biblie a lui Ion Heliade Rădulescu, tipărită la Paris (1854).
  • Prima Biblie a ruşilor, din 1581.
  • O Cronică a Transilvaniei, din vremea lui Mihai Viteazu, scrisă la Nürnberg, în Germania, în 1603, carte în care domnitorul nostru era numit ”erou”. (O curiozitate: cartea lui Nicolae Bălcescu, Istoria romanilor sub Michaiu Vodă Vitézul urmată de scrieri diverse apare la noi în 1878, la tipografia Societăței Academice Române.)
  • …multe, multe alte alte cărți și documente cu povești aparte care și-ar găsi lesne locul într-o monografie a Primei Școli Românești, din Șchei. 

Părintele Vasile Oltean este, în mod cert, cel mai bogat om din România. Căci are în custodie o avere culturală a cărei valoare – îmi imaginez eu  – o depășește pe cea a rezervei de aur autohtone.

Ioana REVNIC

P.s. Fotografiile din Muzeu sunt realizate de Dan Străuți. Și lui îi datorez întâlnirea despre care am scris. Îi mulțumesc pe această cale.

Iar pe voi, cititorii Bunatate.ro, vă invit La pas prin Brașovul văzut și povestit de Dan Străuți.

Mai multe detalii găsiți pe site-ul: www.lapasprinbrasov.ro Și pe pagina de Facebook asociată.