tumblr_nncn5gvacR1utk8ulo1_500

Pe 23 aprilie este Ziua Mondială a Cărții și a Dreptului de Autor.  Aniversarea a fost stabilită în 1995, printr-o rezoluție a UNESCO. 

23 aprilie reprezintă și o dată simbolică pentru literatura universală, întrucât la această dată au murit scriitorul spaniol Miguel de Cervantes și William Shakespeare.

Ideea marcării acestei zile la 23 aprilie vine din Spania, unde are loc Festivalul Trandafirilor, o manifestare în care este sărbătorit Sf. Gheorghe și este comemorat Miguel de Cervantes, alături de William Shakespeare. În această zi, în Spania, încă din Evul Mediu, fetele și femeile primesc flori, fiind o sărbătoare a veseliei. După 1925, a devenit un obicei ca bărbaților să le fie oferită, în schimbul unei flori, o carte. Obiceiul se păstrează și astăzi în Catalonia, unde aproximativ o jumătate din vânzările anuale de cărți se realizează cu acest prilej.

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată „Ziua Bibliotecarului din România”.

Informații de pe AGERPRES

Sursă foto – AICI