Masthead header

Alege-ți Vorba Verde!

Cine sau ce este Vorba Verde?

Vorba Verde s-a născut din imaginația unor tinere artiste-Liliana Arnăut și Ana-Maria Mihaela Gălețeanu, care au descoperit artă în copilărie și au ales această cale absolvind Liceul de Artă Nicolae Tonitza, apoi Universitatea Națională de Artă din București.

Pentru că avem același valori și ne leagă o prietenie din adolescență, care s-a sudat și s-a rafinat de-a lungul timpului, am decoperit un interes comun în cultura și arta populară tradițională.

Astfel, ne-a venit ideea acestui proiect ambițios, acela de a reînvia vorbele românești rare, cu tâlc și de a aduce frumosul în viața de zi cu zi.

Fete2

Cum/ cu ce contribuie fiecare dintre voi, în acest proiect?

Așa cum spuneam mai sus, ne cunoaștem foarte bine, deci facem o echipă foarte bună și pe plan artistic. Împreună alegem vorbele cele mai “verzi”, care exprimă cel mai bine ideea proiectului nostru. Apoi creăm partea artistică, ținând cont de preferințele artistice ale fiecăreia și asortând, bineînțeles, imaginea cu textul ales.

Urmează apoi alegerea celui mai potrivit mediu pentru a aduce mesajul la viață: vizualul poate fi potrivit pentru imprimarea pe un tricou, pe un magnet, sau se poate transformă într-o ilustrație înrămată.

Care este Vorba Verde preferată – a fiecăreia?

Una din vorbele noastre preferate este următoarea: “Omului de unde nu gândește, binele-i se răsplătește”.

Un mesaj pozitiv, adevărat, în care ne regăsim din plin, pentru că suntem niște optimiste incurabile. De asemenea, ne place să credem că “Roadele muncii sunt dulci” și abia așteptăm să ne înfruptam din ele 🙂 .

Vorba Verde

Spuneți-mi povestea proiectului acestuia. Inclusiv povestea numelui.

Denumirea proiectului s-a ivit încă de la început în mintea noastră. Verdele este culoarea naturii, a vieții, iar nouă ne place să ne adresăm oamenilor îndrăgostiți de natură și plini de vitalitate.

Credem că arta înseamnă viață, pentru că nu poate exista una fără alta. Ne place să creăm lucruri frumoase, care bucure sufletul oamenilor, iar cultura populară este cel mai important și mai generos izvor de inspirație. De aceea ne-am gândit să reînviem vorbe de duh, izvorâte din acea înțelepciune populară care nu se alterează odată cu trecerea timpului, ci dimpotrivă, devin tot mai semnificative.

În plus, proiectul nostru este rezultatul unui efort colectiv, deoarece primim în fiecare zi propuneri de expresii și proverbe din partea oamenilor. Iar majoritatea se vor transforma, cu siguranță, într-o nouă serie de lucrări memorabile.

Vorba Verde

Ce lucruri inedite legate de tradițiile autohtone ați descoperit datorită muncii la Vorba Verde?  

Am descoperit lucruri inedite și frumoase care se petrec acum în România și Republica Moldova. Cu bucurie observăm cum tradițiile românești inspiră din ce în ce mai mult stilul de viață actual. De exemplu, la una din școlile din Chișinău, copiii se duc în clasă întâi, în prima zi de școală, în ie. Ținem minte vestitele nunți care au devenit virale, întrucât mirii au ales să se îmbrace în port național. Cu încântare am descoperit cum tradițiile românești inspiră și pictura stradala, precum scările Rakoczi din Târgu Mureș, care se află în top ca fiind cele mai frumoase scări din lume.

Ce valori vă ghidează?

Credem în bucurie, bunătate, pasiune și încercăm să ne ghidăm viață în funcție de vorbele atât de frumoase pe care le pictăm în fiecare zi. Așa cum se zice că reții mult mai bine scriind, noi am constat că pictura ne aduce cu atât mai aproape de sensul lor adanc și ne transformăm reciproc în acest proces.

Ce mesaj(e) doriți să transmiteți prin ceea ce faceți?

Nicolae Iorga spunea ca “Un popor care nu își cunoaște istoria este ca un copil care nu își cunoaște părinții”. Trebuie să ne cunoaștem bine trecutul, să înțelegem importanța pe care folclorul a avut-o în evoluția noastră, ca popor.

Să fim mândri de moștenirea noastră culturală, sa învățăm tot ce putem din ea și să ne înconjurăm de lucruri frumoase, care ne inspiră, care ne aduc pace și bucurie sufletească.

Purtați, așadar, o Vorbă Verde sau alegeți un magnet cu un mesaj reprezentativ pentru voi, care să vă transmită atât vouă, cât și celor din jur, o stare de bine.

Iata cum ne aducem contribuția la crearea unei lumi mai bune și mai frumoase!

Vorba Verde

Au răspuns întrebărilor adresate de Bunatate.ro

Liliana Arnăut, Ana-Maria Mihaela Galețeanu, Raluca Mihăilă

Vorba Verde

L i k e   u s !