Oamenii trec indiferenţi pe lângă locul cu pricina, fără să ştie că în preajma lor tocmai se petrece un eveniment care-ar merita să fie vestit cu surle şi trâmbiţe.

Într-unul din bazinele cu nuferi şi lotuşi din Băile Felix, câteva ochiuri de apă sunt înconjurate de nişte schelete din fier. Pe-acestea le îmbracă un soi de plasă, cu ochiuri mărunte. Plantele din jurul lor s-au strămutat într-altă parte. Dar în fiecare dintre cilindrii aceia grosolani, puşi acolo de mână de om, cresc frunze rotunde cu margini zimţate. Patru boboci ies printre ele, deasupra apei. În urmă cu cinci minute, doi dintre ei tocmai au înflorit.

l3

Nymphaea Lotus Thermalis. Dreţele. Sau nufărul termal.

Are o vârstă venerabilă – cam 400 000 de ani – ajungând până la noi din era terţiară. A străbătut mileniile şi a înfruntat schimbări climatice planetare. A supravieţuit dispariţiilor succesive ale florei şi-ale faunei, petrecute în decursul timpurilor. Şi-a găsit locul în apele termale ale Lacului Peţea din Băile 1 Mai (aflate în apropierea cunoscutei staţiuni bihorene Băile Felix). Specia e una endemică pentru această zonă, adică trăieşte şi creşte în mod spontan doar aici, fiind, prin urmare, unică în ţară, în Europa şi o raritate în lumea întreagă.

De vreo doi ani, Lacul Peţea se transformă într-o băltoacă.

Dispariţia nufărului termal era iminentă. Şi ireversibilă.

În faţa acestui dezastru, o echipă de cercetători de la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii din Oradea, condusă de biologul Cristian Blidar a avut o iniţiativă aparent donquijotească – salvarea speciei de la extincţia sigură.

Mai întâi, echipa a lucrat la cultivarea in vitro, în laborator, a Nymphaea Lotus Thermalis, iar demersul acesta a fost un succes. Specia avea – aşadar – o şansă de supraieţuire. Următoarea provocare a fost aflarea unui loc în care drețele să crească și să se înmuțească în mod natural. Iar acesta este, acum, unul din bazinele cu Lotuși sacri (Nelumbo nucifera) din inima stațiunii Băile Felix.

nufar

Nufărul termal este acum salvat. Cred că acesta își merită supranumele de Invictus (invincibilul), pentru încăpăţânarea cu care supravieţuieşte mileniilor şi catastrofelor ecologice. 

*

În Felix, aproape de Lacul cu Nuferi, de câteva zile a apărut o elegantă căsuță din lemn. E o bibliotecă. Pentru toți amatorii de lectură: turiști, localnici sau plimbăreți aflați în trecere prin stațiune.

Nu are doar cărți, ci și gânduri bune. Oricine poate să ia o carte sau să lase alta în loc. Să ia un gând bun sau să le lase altora un gând senin.

biblioteca-lacul-cu-nuferi

În curând, în Băile Felix se vor găsi și alte asemenea Căsuțe cu cărți și gânduri bune.

Dragi cititori ai site-ului Bunatate.ro, și mesajele voastre pot ajunge în căsuțele cu pricina. Nu vă rămâne decât să le consemnați – într-un comentariu – aici. 

Eu le voi transmite mai departe.

Iar pe cei care nu ați decis până acum unde să vă petreceți câteva zile de concediu, vă invit la Băile Felix. Să vă bucurați de nuferi, cărți și gânduri bune.

Cu gânduri bune,

Ioana REVNIC

 

 

Staţiunea Băile Felix este localizată la 9 km de municipiul Oradea, fiind cea mai cunoscută stațiune balneară din ţară. Efectele miraculoase ale apei termale din Băile Felix sunt cunoscute încă de pe vremea Imperiului Roman. Se spune că, prin anul 1095, călătorind prin aceste ținuturi regele Ladislau ar fi descoperit izvoarele termale cu efecte miraculoase. Cea mai veche mărturie despre existența acestor băi datează din anul 1221. Din 1995 până în prezent, resursele naturale ale staţiunii Băile Felix sunt puse în valoare de compania Turism Felix SA, care în ultimii ani a făcut investiţii masive în modernizare și infrastructură. 

Turism Felix SA este cea mai mare companie de turism balnear din România. Certificările internaţionale dobândite precum TÜV, ISO 9001 şi EUROPESPA-med sunt garanţii pentru calitatea superioară a serviciilor oferite.

www.felixspa.com