Masthead header

Sprijin pentru femeile diagnosticate cu cancer la sân

Din 3 iunie, la Donna Medical Center, s-a deschis un nou grup de suport pentru femeile diagnosticate cu cancer de sân.

Dacă tu, cineva din familia ta, dintre prietenele tale sau colegele tale ai / a fost diagnosticată cu cancer de sân, nu ezita, vino!
E suficient să dai un telefon la 021 2523232; 021 2523233; 0374080008 ca să te înscrii și să vii la întâlnirile de la Donna Medical Center, Bucureşti, Sector 2, Str. Traian, Nr. 234, Et.1

Ce sunt grupurile de suport?

Grupuri constituite din persoane care trăiesc sau au trăit experienţe asemănătoare şi care acceptă să primească şi să ofere ajutor, împărtăşind celorlalţi participanţi din experienţa lor, întrebând, dând răspunsuri, exersând, plângând, râzând, îmbrăţişând etc.

Sunt moderate fie de un profesionist antrenat să gestioneze dinamica grupurilor (de obicei psiholog sau asistent social; sociologii au şi ei acest antrenament), fie de unul dintre membri, care a parcurs un astfel de antrenament.

Sunt foarte variate din punctul de vedere al modului de lucru şi al temelor abordate: unele pot lucra foarte structurat (după un plan), altele complet liber; unele urmăresc mai mult să furnizeze informaţii utile despre boală, altele urmăresc mai mult aspectele emoţionale, altele se focalizează pe educarea unui stil de viaţă care contribuie la vindecare şi la prevenirea recidivelor (alimentaţie, exerciţii fizice, exerciţii de gestiune a stresului, comunicare cu membrii familiei etc.). Noi ne focalizăm în primul rând pe stilul de viaţă, însă încurajăm şi împărtăşirea suferinţelor (dureri, frici, nevoi nesatisfăcute) şi suportul emoţional reciproc, iar în funcţie de nevoile exprimate de participante invităm şi experţi care să ofere informaţii despre boală.

Rezultate:

potenţează efectele benefice ale tratamentelor medicale şi diminuează efectele lor nedorite, printr-o informare mai consistentă, o mai bună gestiune a stresului, un stil de viaţă mai adecvat, relaţii mai echilibrate cu persoanele semnificative, mai bună stimă de sine, sentimentul de apartenenţă şi solidaritate (utilitate) etc.

Multe studii ştiinţifice au demonstrat că participarea la 6-8 întâlniri ale unui grup de suport poate contribui semnificativ la o mai corectă informare, la un echilibru psihologic mai bun, la descoperirea şi învăţarea unor strategii practice de a face faţă întrebărilor, temerilor, slăbiciunilor, descurajării, durerilor etc. şi la creşterea calităţii generale a vieţii, iar efectele pozitive durează după aceea până la un an.
Cele mai bune rezultate le obţin persoanele care participă activ, motivat, cu încredere, iar unele studii arată că, în aceste cazuri, grupurile pot contribui chiar şi la prelungirea duratei vieţii.
Studiile arată că grupurile de suport sunt de foarte mare ajutor în cazul bărbaţilor, iar grupurile mixte sunt mai eficace şi pentru femei.

Poţi combina participarea la grupul de suport cu şedinţe de psihoterapie individuală sau poţi participa la un grup fără să apelezi şi la suport individualizat.

Avantaje ale grupurilor, în comparaţie cu suportul individual:

– „energia” grupului e diferită şi e mai puternică;
– poţi fi mai onestă cu tine, pentru că afli că şi alte femei simt aceleaşi frici, slăbiciuni, neputinţe şi au aceleaşi probleme în familie sau la serviciu;
– persoanele introvertite se pot simţi încurajate să-şi exprime trăirile, pe care de obicei le reprimă;
– afli cum îşi rezolvă alte femei problemele şi te poţi inspira de la ele;
– informaţia e mai bogată, mai variată şi mai convingătoare, pentru că se bazează pe experienţa cuiva pe care îl vezi şi îl auzi direct.

Elisabeta STĂNCIULESCU 

antreprenor DACI-AS VIP,

produs românesc princeps de învăţare şi dezvoltare personală 
www.elisabetastanciulescu.ro

Informaţii suplimentare – AICI

Citiţi şi mărturii ale participantelor!

Elisabeta STĂNCIULESCU este mentor, coach si consilier prin vocatie; sociolog si profesor universitar prin calificari; speaker, moderator si autor prin antrenament; toate acestea la un loc prin experienta 30+.

“Am acţionat toată viaţa integru, onest şi vertical, în acord cu valorile şi principiile pe care le afirm, şi găsesc aici toate resursele ca să-mi păstrez respectul de sine şi echilibrul interior : pentru mine, acestea sunt mai importante decât orice poziţie socială şi orice alt avantaj. Face parte din natura mea să ajut şi să inovez, trăiesc intens fiecare întâlnire cu fiecare om care apelează la mine şi mă simt cu adevărat împlinită când văd cum fiecare descoperă drumuri noi pentru viaţa lui, cum progresează în depăşirea barierelor interioare şi în rezolvarea creativă a problemelor.” (Elisabeta Stănciulescu)

L i k e   u s !