Pentru mine, Iașul este un orizont… Lăsând deoparte chiar rădăcinile mele moldave, prima amintire, dincolo de casa părintească „de București”, mă arată jucându-mă cu un ciob de sticlă care mă fascina, în fața unei porți, lângă o femeie tânără. Mai târziu, fără să întreb, am deslușit din vorbele celor mari, că tabloul acela fixa o scenă petrecută la Iași, alături de o mătușă. Apoi m-am legănat în poveștile mamei despre muzica urbei, întărind firele nevăzute ce mă legau de orașul pe care aveam să îl descopăr cu adevărat, muți ani mai târziu, urmând chemarea Sfintei Parascheva.

… și atunci când mi-am reluat în stăpânire un dor tăcut, pe care abia dacă îl percepeam, am mângâiat cu pasul locuri care aveau pentru mine, până atunci, numai ecouri literare…

Profesorii și copiii din Clasa a IV-a „Principesa Elisabeta” (de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”), aflați la Iași. Alături de alți colegi din Iași și din Borșa.

16 decembrie 2018

Aproape două decenii mai târziu, Iașul avea să vină spre mine, printr-o formulă gândită și pusă în operă de un om – visător, cu siguranță – care și-a imaginat întâlnirea unor copii din școli ce ar putea aduce laolaltă provinciile tradiționale ale României Mari, într-o celebrare inovativă a Centenarului sărbătorit în acest an, 2018. Alina Fîntînaru, fiindcă ea este „omul”, a găsit puterea de a mobiliza oameni mari și copii, profesori și elevi, pentru a împleti cununa anului și a o așterne, la încheiere proiectului cu o denumire mobilizatoare – „Noi suntem români” – la statuia Eminescului pe care Iașul îl îmbrățișează, ca fiind al lui, în nemuritorul Copou…

Alina Fîntînaru, profesoară la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Iași,

inițiatoarea proiectului

Trecerea prin București și, implicit prin spațiile Liceului Pedagogic Ortodox Anastasia Popescu a copiilor din cele patru școli implicate, care și-au afirmat identitatea, potențând titlul proiectului cu propriile lucrări plastice, prin cântec și costum tradițional românesc, a adus atâta efervescență și bucurie printre elevi și profesori, încât a înlesnit, la rândul său, lansarea unor noi teme de reflecție comună.

„Noi suntem români” acest titlul atât de bogat prin simplitatea afirmării unei evidențe de care adesea uităm se dovedește a fi o „scară” ale cărei trepte urcă spre inima noastră ca să ne re-dea acel chip luminos al neamului, acoperit de praful pe care obișnuința, uitarea și nepăsarea ne împiedică adesea să îl contemplăm.

Dacă sentimentul de mândrie poate fi smerit, consider că acest proiect ne-a sădit în inimi mândria smerită de a fi români.

Copiii din Clasa a IV-a „Principesa Elisabeta” (de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”), aflați la Iași. Și colegii lor de la Școala Gimnazială „Ion Creangă”.

15 decembrie 2018

Mona Șerbănescu

Președinte, Director General,

Fondatoarea Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”