sorin nicaUn om perfect capabil să realizeze acțiuni minuțioase a fost prezentat altuia drept „neîndemânatic”. Persoana s-a comportat cu noua lui cunoştinţă ca şi cum ar fi avut de-a face cu un ins inabil, stângaci. Urmarea a fost că, la scurt timp, primul a început să facă diferite greşeli, chiar şi atunci când cel căruia îi fusese prezentat nu mai era de faţă.

Iată cum o etichetă devine definitorie pentru comportamentul celui etichetat!

Cu cât sunt mai mari încrederea și așteptările pozitive faţă de o persoană, cu atât aceasta va obține performanțe mai ridicate și se va conforma unui model valoros.

Şi reversul este valabil. Cu cât neîncrederea faţă de cineva este mai mare şi cu cât așteptările negative sunt mai accentuate, cu atât această persoană va obține performanțe mai slabe și se va conforma unui model dezastruos.

Specialiştii numesc fenomenul cu sintagma Efectul Pygmalion.

Aplicaţiile practice ale Efectului Pygmalion

Pentru ca partenerul/ copilul tău să nu caute în altă parte etichete pozitive sau să nu fie influențat de etichetele negative ale altora, va trebui să îi oferi TU etichete pozitive și o acceptare necondiționată. Această atitudine presupune ca, indiferent de ceea ce fac partenerul, copilul, prietenul, colegul şi ceilalţi, să nu fii niciodată dezamăgit/-ă de aceştia. Lucrurile mai puţin agreabile se pot întâmpla, dar persoana rămâne aceeași.

Îi poţi atribui cuiva “etichete pozitive” prin formulări de tipul: Am încredere în tine! Ești o persoană valoroasă! Poți să faci lucruri minunate! Te poți descurca oriunde! Ești o persoană specială!

Desigur, poți spune cuiva (copil/ partener de viață/ prieten ş.a.) următoarele: „Știu ca ai să faci o treabă bună! Să nu mă dezamăgești! Am așteptări mari de la tine!”, însă această exprimare nu face decât să pună o greutate imensă și o presiune majoră pe umerii celuilalt, ceea ce poate conduce la perturbarea relației și la probleme psihologice grave.

Secretul constă în tonul neutru, în lipsa manipulării şi a condiţionării, în prezența unei acceptări autentice, fără rest, a persoanei cu care interacţionezi.

Însă totul începe cu imaginea pozitivă pe care ți-o construiești TU despre apropiatul tău, imagine în care TU, mai întâi, trebuie să crezi cu adevărat.

Abia apoi va crede și celălalt.

În relaţia cu altcineva (copil/ partener de viață/ prieten/ coleg ş.a.), încearcă să înlocuieşti enunţurile care presupun aşteptări şi creează constrângeri cu: Ai capacitatea sa faci asta! Ești o persoană extraordinară și poți face lucruri minunate! Această greșeală/notă nu te definește. Pentru mine ești mult mai valoros decât orice notă sau greșeală pe care o faci! Sunt alături de tine și te sprijin! Am încredere în tine!

Vei vedea, în scurt timp, rezultatele.

Un articol de Sorin NICA

 

* Pygmalion era un sculptor singuratic care a făcut din fildeș sculptura unei femei (Galateea) şi s-a îndrăgostit apoi de propria-i operă. Venus (Afrodita), zeița frumuseții și a dragostei a dat viață sculpturii, pentru ca Pygmalion să nu rămână singur. (după Wikipedia)

 

Sorin NICA este psiholog şi psihoterapeut. Competenţe în psihoterapie individuală integrativ-existenţială; psihoterapie integrativă de cuplu şi familie; psihoterapie integrativ-sistemică a copilului şi a adolescentului; psihologie clinică.

 Linkuri utile: https://www.facebook.com/cabinetpsihoterapie.sorinnica

http://www.la-psiholog.ro/cabinet-psihoterapie-sorin-nica

http://psihoterapiata.wix.com/psihoterapiata