Nu doar cititul, ci și alte surse (videoclipurile, cărțile audio etc.) te pot face să înțelegi o poveste sau o informație. Numai că doar atunci când citești, creierul tău exersează.

Cititul este ca alergatul: nu este mereu cel mai plăcut lucru, însă te ajută să exersezi și este foarte sănătos.

Când muncești, cel mai probabil ești distras(ă) din când în când de un e-mail, de un mesaj pe whatsapp, de un sms… În cazuri excepționale, poate chiar și de o rață care măcăne. Dar atunci când citești, devii mai concentrat, făcând cititul un mod bun de a exersa concentrarea.

Copiii care citesc nu sunt doar mai concentrați, ci sunt mai buni și la matematică, și la istorie, cred, de fapt, că sunt mai buni cam la toate materiile (poate în afară de sport).

Cititul într-o limbă străină poate părea prea greu pentru a merita să faci acest efort. Dar aduce multe avantaje: și dacă citești doar subtitrările în engleză la jocul sau la filmul tău preferat, tot vei avansa mult cu stăpânirea limbii engleze. Bineînțeles, asta se aplică și la celelalte limbi, inclusiv când vine vorba de limba maternă.

Cititul te face să ai o memorie mai bună și te ajută să fii mai atent la ce se întâmplă în jurul tău.

Nu mai privi cititul ca pe o pedeapsă, gândește-te la el ca la o ocazie de a exersa limba, de a-ți îmbunătăți memoria și de a deveni mai deștept. Cititul nu are efecte rele. Sau, dacă are, acestea sunt foarte puține și insesizabile.

În concluzie, citește fără ezitare oricând. Chiar și când nu ai ce face, deoarece și trei pagini (citite) pe zi pot face diferența.

VLAD PĂTRAȘCU

Casa a VI-a „Principele Nicolae”

Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu”, București

Bibliografie :

https://www.youtube.com/watch?v=pRTWFqhEDeo

https://www.ted.com/talks/lisa_bu_how_books_can_open_your_mind/up-next

https://www.bustle.com/p/what-does-reading-do-to-your-brain-these-5-effects-are-pretty-astounding-74676

https://www.theguardian.com/books/booksblog/2013/sep/16/reading-improves-childrens-brains

https://www.best-books-for-kids.com/benefits-of-reading.html

 

Sursă foto