Vă imaginați ce ar putea să vorbească între ele ouăle de Paști? Dar ce i-ar spune ele unui confrate proaspăt ouat, dacă respectivul le-ar lua la întrebări?

George Topîrceanu a scris o poezie jucăușă pornind de la acest subiect. Dar și copiii din Clasele a II-a  „Principele Mircea” și „Principesa Sofia” de la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București și-au imaginat acest lucru, inventând scurte dialoguri între asemenea personaje. Au pornit de la un prima strofă a textului scris de Topîrceanu, transformată într-o bucată de proză rimată: Astazi în sufragerie dormitau pe-o farfurie, necăjite și mânjite, zece oua înroșite. Un ou alb, abia ouat, cu mirare le-a-ntrebat:

Crearea unor dialoguri spontane sau pe o temă dată este un exercițiu la îndemâna copiilor de orice vârstă. Mai ales că ele țin de firescul comunicării de zi cu zi.

În cazul copiilor mici, provocarea este următoarea: cum să conceapă replici care au legătură între ele și care se încadrează în logica unui (con)text dat.

Iată câteva conversații (aflate încă în faza de prelucrare/rafinare)  imaginate de copii.

Petra crede că ouăle discută astfel:

 

Mihai e de altă părere. 

Clara e împăciuitoare. 

 

Și Sara.

 

***

La finalul exercițiului creativ, copiii au citit și versurile lui Topîrceanu. Au fost de părere că textele lor sunt mai frumoase decât al lui. Voi ce credeți?

Sărbători de Paști cu bucurie!

Ioana REVNIC

Mai multe exerciții creative – AICI și AICI.
Experiment creativ realizat în cadrul Proiectului Educație+ al Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”. Acesta se numără printre proiectele aprobate în cadrul programului Erasmus+. 

Educație+ este un proiect de mobilitate în domeniul educaţiei școlare Acțiunea Cheie 1.