Printre ideile mele fixe, următoarea supraviețuiește în mintea mea – din adolescență: să dansez în plină stradă. Un vals.

***

Anul trecut, pe vremea asta, intram într-o librărie din București. Nu mai știu ce carte căutam, dar îmi amintesc bine că înăuntru se auzeau – în niște boxe legate la un laptot – valsurile lui Eugen Doga. Am mers țintă la librar și l-am rugat să îmi vândă CD-ul cu-aceste piese. Mi-a explicat că nu are așa ceva. Și că muzica e de pe Youtube. Mai știu apoi că am căutat pe internet un album semnat de Eugen Doga, dar nu am găsit nicăieri.

Pare o ciudățenie, dar până de curând, în România nu exista nici măcar un CD al celebrului compozitor basarabean.

Vineri, 27 ianuarie, la magazinul Muzica din București s-a lansat albumul Mari Succese, semnat de Eugen Doga.

CD-ul cuprinde 18 piese despre care autorul lor spune că ,,au rezistat timpului și au trecut hotarele multor continente”.

Cele mai cunoscute sunt valsurile Gramofon și valsul din filmul Dulcea și tandra mea fiară – declarat de președintele SUA Ronald Reagan „Valsul secolului XX” și inclus de UNESCO în galeria capodoperelor muzicale ale secolului trecut. Valsul acesta s-a cântat în deschiderea Jocurilor Olimpice de vară de la Moscova, în 1980 și la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Soci (2014).

Mai sunt, apoi, pe acest CD (socos de Casa de Discuri EUROSTAR) muzicile din filmele Șatra și Maria Mirabela (despre acestea din urmă nu știam, până deunăzi, că au fost compuse de Eugen Doga, pe versurile lui Grigore Vieru).

Celelalte piese de pe album (Meditație, Rugă, Codrii mei frumoși ș.a.) au – cred – un răsunet semnificativ mai ales în rândul publicului de peste Prut. În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească multe din ele au devenit cântece ale redeșteptării naționale, mai ales că au fost întregite de versuri scrise – în vremuri potrivnice afirmării identității românești – într-o limbă română de 24 de karate.

Anul 2017 îi este închinat lui Eugen Doga, care împlinește, la începutul primăverii, 80 de ani.

Cred că imprimarea câtorva albume distincte cu lucrările sale – aparținând genurilor muzicale pe care le-a abordat – este necesară. Și binevenită.

***

„Îmi place o metafora pe care am inventat-o, ca să explic cum m-a legat viața cu muzica – povestește Eugen Doga, într-un interviu acordat revistei Marea Dragoste. Dumnezeu merge prin norii ăștia și, vezi cum sunt : bolovănoși și cu fel de fel de hopuri. El are acolo, în turbincă, harurile și cred că a dat într-un hop și a scăpat din turbincă ceva… Niște fire de har poate au căzut pe capul meu. Poate! Dar El cu geografia stă foarte prost. El nu știe de Republica Moldova, de tâmpenia asta pe care nu Dumnezeu a inventat-o….”

Eu aparţin spaţiului românesc, îmi iubesc Moldova, creez pentru binele ei şi nu am fost niciodată tentat să renunţ la ea nici măcar pentru un colţ de Rai…” – mărturisește compozitorul.

„Pentru noi, cei din Basarabia, numele lui Eugen Doga are o relevanță deosebită, pentru că în perioada ocupației sovietice, muzica lui ne-a ținut aproape de limba română, ne-a ținut aproape de cele – aș spune – sfinte”, a declarat Excelența Sa Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la București, prezent la eveniment.

„…Nu știu după ce muzică dănțuiesc îngerii în ceruri, dar nu m-aș mira ca valsul, marele vals al lui Doga să facă furori și pe-acolo”scrie domnul Valeriu Turea, Ministru-Consilier, la aceeași Ambasadă. 

Eugen Doga este considerat cel mai mare compozitor român în viață.

***

Eugen Doga s-a născut pe 1 martie 1937, în satul Mocra, Transnistria (pe atunci URSS, astăzi Raionul Rîbnița, Republica Moldova). A compus muzică de film, de teatru şi de estradă,  muzică uşoară, muzică de spectacole, muzică pentru cor, piese instrumentale, simfonii, lucrări camerale, muzică vocală de cameră, cantate, romanţe, cvartete de coarde, poeme simfonice, cântece pentru copii, muzică de balet.

Sonetul” lui Eugen Doga (scris în 1973) a fost declarat în Japonia drept ”Cea mai frumoasă melodie a anului”.  

Două din piesele lui Eugen Doga (valsurile Gramofon și Dulcea şi tandra mea fiară) se regăsesc într-un top internaţional realizat pe site-ul History Rundown cu cele mai bune 200 de piese muzicale din toate timpurile, pe locurile 83 și 94.

Pentru ,,piesele sale excepţionale, pătrunse de muzica sferelor cereşti”, Uniunea Astronomică Internaţională a Academiei de Ştiinţe din Rusia a acordat numele „Doga” unei planete mici (planeta #10504), descoperită în toamna anului 1987.

Eugen Doga deține titluri academice, distincții și premii. A fost decorat cu numeroase Ordine și medalii. 

Mai multe detalii pe www.dogamusic.com.

Ioana REVNIC

Cover de Leonid Afremov

Sursă foto – Aici