Un decor elegant, cu o rozasă de catedrală gotică, în fundal. Mese. Scaune. Telefoane. Uși. Ziduri. Mai ales – ziduri. Și totuși, e doar crâșmă. O crâșmă-casă. O casă-închisoare. O închisoare-cavou.

Acolo – alcoolici de toate soiurile: bărbatul dezabuzat; vampa; soțul; femeia-trecută; femeia-copil; nevasta; prietenul… Fiecare alcoolic, cu poveștile lui: despre însingurări, despre înstrăinări, despre neputințe; despre moarte. Iar poveștile tuturor sunt oglindite în mișcările contorsionate ale unei dansatoare cu alură androgină: actrița Vava Ștefănescu.

2203_alcool_momente_din_repetitii_4

Prima mea întâlnire cu teatrul Nottara se datorează Alcool-ului. Și s-a petrecut în acest sfârșit de septembrie, când am fost să văd musicalul regizat de Mihai Măniuțiu, pe muzica originală a Adei Milea și pe versuri din Cartea Alcool, de Ion Mureșan.

O știam pe Ada Milea – neconvențională, histrionică și iconoclastă. Am auzit-o cântând (alături de Bobo Burlăcianu și Cristi Rigman) piesele de pe albumul Alcool, apărut în urmă cu vreo trei ani.

Dar nu mi-am imaginat niciodată că Alcool-ul va lua forma unui musical. Și încă unul ”melancolic, duios, violent, elegiac, turbulent, cețos, solar, naiv, abscons, mistic” – cum îl  crede regizorul Mihai Măniuțiu. Cu acest spectacol, Mihai Măniuțiu revine pe scenele bucureștene după 10 ani, într-un moment sărbătoresc din existența teatrului de pe Magheru 20.

În Alcool joacă Ada Milea și Bobo Burlăcianu, alături de Vava Ştefănescu, Ioana Calotă, Ada Navrot, Crenguţa Hariton, Alexandru Jitea, Vladimir Ivanov, Gabriel Răuţă, Alexandru Neagu. 

***

Cu unsprezece ani în urmă – am descins pentru prima oară în București, ca să-mi petrec Revelionul aici. Iar cel dintâi lucru pe care l-am făcut atunci a fost un fel de ,,pelerinaj” pe la clădirile teatrelor. Pe parcursul peregrinărilor mele bucureștene de mai târziu, am și reușit să merg la câteva spectacole. Prea puține – însă.

După ce m-am mutat, mi-am propus să iau teatrele la rând, iar Nottara era printre primele pe listă. Dar în clădirea de pe Magheru 20 am intrat abia de curând, căci la sfârşitul lui 2015, teatrul a fost obligat să suspende spectacolele de la sediu, ca urmare a unui „diagnostic greşit” de bulină roşie. Prin urmare, trupa a plecat într-un ”turneu” forțat.

Timp de 8 luni, clădirea a fost reabilitată, iar cele peste 80 de reprezentații ale trupei de la Nottara s-au ținut în 37 de spații. 

Dar, din 10 octombrie, Teatrul Nottara se întoarce în sălile care i-au găzduit spectacolele 55 de ani la rând.

festivalul-festin-pe-bulevard

Revenirea acasă coincide cu cea de-a de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, care va avea loc în perioada 10-22 octombrie 2016.

FEST(IN) pe Bulevard înseamnă 31 de reprezentații ale teatrelor din București (Bulandra, Metropolis, Nottara, Odeon, Teatrul de Artă, Țăndărică), din țară (Arad, Brașov, Brăila, Cluj, Constanța, Iași, Timișoara, Târgoviște) și din străinătate (Bulgaria, Cehia, Croația, Kosovo, Republica Moldova, Serbia, Slovenia). Plus un eveniment stradal, 2 expoziții de fotografie de teatru, 3 spectacole-lectură, 4 lansări de carte, 4 colocvii.

Un festin al spectacolelor și al evenimentelor aniversare. Într-un loc primitor. Ca acasă. 

Pe Magheru 20.

Mai multe detalii și programul reprezentațiilor se găsesc pe www.festinpebulevard.ro și http://festinpebulevard.ro/ro/program .

Ioana Revnic