Imprimate pe cartoane rugoase, pe spatele cărora găsești însemnări precum ,,O piedică în calea uitării…”; ,,Păstrează copia, dar nu uita originalul!”;

…sau realizate cu aparate sofisticate – adevărate bijuterii ale tehnicii;

…ori prelucrate într-atât, încât sfidează orice limită a imaginației;

…fotografiile au astăzi ziua lor.

 

Pe 19 august marchează realizarea primei fotografii, folosind daghereotipia. Procedeul inventat în urmă cu peste 180 de ani de Louis Daguerre și Joseph Nicéphore Niépce reproducea imaginea obiectelor pe o placă argintată, cu în urma unor reacții chimice complicate.

 

Cu câțiva ani înainte, Niépce reușise să realizeze cele mai bătrâne clișee din istoria fotografiei. În 1825, obținuse o imagine care semăna cu o gravură pe o placă de metal…

World's oldest known photograph, by Nicéphore Niépce, 1825

…iar în 1826 – o poză care surprindea un peisaj văzut de autor de la etajul casei sale de la ţară[1].

foto2

Printre fotografiile celebre în lumea întreagă se numără cea mai mare fotografie de până acum – o panoramă XXXL a vârfului Mont Blanc.

Are 365 de gigapixeli, a fost realizată la o temperatură de -10 grade Celsius şi la o altitudine de 3.500 de metri, de o echipă de fotografi condusă de Filippo Blengini.

Au fost necesare 35 de ore pentru realizarea a 70.000 de fotografii ale muntelui şi apoi de două luni de lucru pentru asamblarea clişeelor. Dacă această panoramă ar fi editată la o rezoluție foarte înaltă, ea ar fi la fel de mare ca un teren de fotbal [2] 

 

 

foto3Cea mai scumpă fotografie vândută până în prezent  Phantom – îi aparține australianului Peter Lik.

Pentru acest peisaj cu o rază de soare strecurându-se în străfundurile canionului Antelope din Arizona, un colecţionar privat a plătit 6,5 milioane de dolari[3].

 

 

***

Știați că un fotograf roman a fost premiat în 2014 pentru cea mai bună fotografie din lume?

E vorba de Vlad Eftenie, care a câștigat cu Prima zăpadă un prestigios premiu internațional în competiția Sony World Photography.

Instantaneul surprinde o femeie adăpostită sub o umbrelă, într-o staţie de tramvai. Un necunoscut tocmai trecut pe lângă ea și s-a îndepărtat indiferent. Silueta lui e acoperită de ninsoarea haotică. Femeia cu umbrelă pare de o vulnerabilitate infinită. Și de o singurătate asemenea.

foto4

Fotografia lui Vlad Eftenie a surclasat alte 140.000 de creații din 166 de ţări, obținând locul întâi la categoria Low Light[4].

***

Dintre toate fotografiile lumii, care este fotografia ta de suflet?

Dintre toate fotografiile tale, la care nu ai renunța niciodată?


[1] http://www.toxel.ro/Inspire/25-cele-mai-vechi-fotografii-Bucati-de-istorie_1805.html

[2] http://www.agerpres.ro/sci-tech/2015/05/26/cea-mai-mare-fotografie-din-lume-este-o-panorama-a-varfului-mont-blanc-20-38-29

[4] http://www.mediafax.ro/cultura-media/record-cea-mai-scumpa-fotografie-vanduta-vreodata-imaginea-unui-canion-din-arizona-6-5-milioane-de-dolari-foto-13715850

[5]http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Lejer/Magazin/Cea+mai+buna+fotografie+din+lume+Un+fotograf+roman+este+castigat; http://www.timisoaraonline.ro/cea-mai-buna-fotografie-din-lume-un-roman-este-castigatorul-unui-mare-concurs-international/

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]