Am întâlnit-o în urmă cu doi ani, la școala la care lucram, în Oradea mea dragă. Întâi i-am remarcat fetița – pe Cristina, care se zbenguia prin clasă, la prima oră de dirigenție a fratelui ei mai mare, care trecea în clasa a cincea.

Apoi l-am observat pe fiul ei, pe Cristian, care mi-a fost elev un an de zile. Așezat și tăcut, mi-a atras atenția destul de repede cu felul lui de a vedea lumea, prin obiectivul aparatului de fotografiat. Cristian are ochi și sensibilitate de artist, moștenite – aveam să-mi dau seama mai târziu – de la propria mamă, Diana.

Am reușit să mă apropii – cât de cât – de ea, de mama lui Cristian (și a Cristinei), destul de târziu. Atât cât ne-au îngăduit întâlnirile ”oficiale” inițiate de fiecare, din postura de dirigintă sau de părinte.

 

diana-683x1024

Așa am aflat că Diana Drăguș este medic specialist în medicină de familie. Că lucrează în Oradea, la un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, iar munca aici îi împlinește nevoia de a ajuta. Dar nu întotdeauna s-a simțit confortabil în ipostaza de doctoriță.

“După facultate, multa vreme am «fugit» de această meserie. Responsabilitatea de a avea viitorul unui suflet în mâinile mele, de a decide eu cum se va face bine acea persoană m-a speriat pentru o perioadă. Părea o încercare emoțională destul de mare – obișnuiește să explice Diana Drăguș. Însă acum, după ce m-am avântat cu tot sufletul înainte în aceasta meserie, după timpul petrecut zilnic cu bunicii de la centrul la care lucrez, văzând zi de zi efectele pozitive în viața lor și mulțumirea din ochi pentru felul în care sunt tratați (atât din punct de vedere medical, cât și sufletesc), mi-am dat seama că asta vreau să fac toată viața.”

Și  mai bine cred că am cunoscut-o urmărind-o de la distanță. Pe Facebook sau pe propriul site.

Țin minte când s-a apucat să creeze bijuterii. Când a început să picteze pe sticlă. Și mai ales când a inițiat primele campanii de fundraising.

 ”Pasiunea de a crea ceva frumos şi cu amprentă personală o am de copil. În urmă cu 5-6 ani, lucram la un centru unde veneau copii cu probleme sociale – își amintește Diana Drăguș. În zilele în care aveau activități artistice, am pictat alături de ei un pahar… Îl păstrez și azi, ca să nu uit de unde am pornit.”

De pictura pe sticlă s-a apucat sistematic în urmă cu mai bine de un an, când a decis să adauge muncii sale creatoare o dimensiune caritabilă: ”Dacă Dumnezeu m-a binecuvântat și cu puțin talent la pictură, am găsit – în timp – o modalitate de a ajuta folosindu-mi înzestrarea. Se spune că Dar din dar se face rai. Acesta este și motivul pentru care am hotărât ca în ultima zi a fiecărei luni, să donez 50% din vânzările tablourilor mele. Iar numele campaniei derulate în acest sens este chiar Dar din dar…

flori1

De la începutul lui 2015, în fiecare lună, Diana Drăguș a strâns diverse sume care au ajuns la următorii beneficiari:

  • Clinica de Obstetrică-Ginecologie ”Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, pentru a cumpara un pulsoximetru pentru secția de terapie intensivă nou-născuți;
  • Organizația ANNAH – Centrul de zi ”Bucuria Copiilor”;
  • Asociațiile ”Ajungem Mari”, pentru a susține copiii din centrele de plasament, oferindu-le prima lor tabără la munte și “Salvează o inimă”, pentru a o ajuta pe Maria, o fetiță de 7 luni, să primească suportul medical necesar celei de- a 5-a operații la inimă, la o clinică din Italia;
  • Cristian Nerghes, un tânăr aflat la cea de-a 4-a operație pe creier;
  • BooKafe din Oradea, în campania “O porție cu Dragoste la BooKafe”, prin care 20 de persoane cu o situație financiară dificilă au beneficiat de o masă caldă.

În iulie, când Diana Drăguș a împlinit 38 de ani, a organizat o expoziție caritabilă cu ocazia aniversării sale. Timp de trei zile a strâns fonduri pentru a hrăni – iar – 20 de oameni nevoiași. Și pentru a-l ajuta pe Sebastian Crăciun, un copil-poet care, la 13 ani, încearcă să-și învingă tetrapareză spastică; boala îl chinuie de la 3 luni.

Sebastian Remus Craciun strangerere fonduri expozitie pictura pe sticla Diana Dragus Oradea

Sebastian Crăciun

”Pe parcursul campaniei Dar din dar, am avut bucuria să apară în calea mea foarte mulți oameni minunați, care mi-au arătat încă o dată ce înseamnă să îți pese de ceilalți. Sunt oameni care au dorit să se implice, să ajute: unii au cumpărat tablouri, știind că 50% din sumă va fi donata unei persoane care are nevoie de ea. Alții m-au susținut cu materiale pentru pictură. Un fotograf s-a oferit să îmi fotografieze pro bono tablourile pentru campanie și a venit la expoziția din iulie, pentru a fotografia evenimentul. Tuturor – le sunt recunoscătoare. Sper să înțeleagă cât mai multă lume că normalitatea înseamna să ajutăm dacă putem” – conchide doctorița.

Pe Diana Drăguș am cunoscut-o datorită unui copil așezat, sensibil, care făcea fotografii frumoase. Fiul ei, căruia i-am fost dirigintă. Cred că asemenea întâlniri sunt un dar. Dar din dar sunt poveștile despre oamenii care fac din bunătate o valoare personală și o transmit  – cum știu ei mai bine – mai departe.

Pe Diana Drăguș o găsiți AICI.

 

Ioana Revnic