Întâi am văzut acest mesaj:

 Bine-faci.-bine-gasesti-468x468

Apoi, un îndemn, scris pe o felicitare:

Bucura-te-1-468x468

Și m-am uitat mai atentă la lucrurile din jur: tablouri, broșe, calendare, trăistuțe…

IMG_3299

Iar alături de ele, îmbrăcată într-o rochie înflorată, cu o privire de copiliță silitoare așezată în banca-ntâi – autoarea lor. Liliana Arnaut. Din Orhei. Basarabia.

Pe Liliana am cunoscut-o la un târg de creații handmade, am reîntâlnit-o în împrejurări asemănătoare, (îmi place să cred că) ne-am împrietenit, iar acum am invitat-o în casa Bunatate.ro.

De ce am făcut asta?

În primul rând, pentru că îmi plac lucrurile care ies din mâna ei. Apoi, pentru că Liliana s-a gândit să îi ajute și pe alții, prin ceea ce face.  În sfârșit, pentru că s-a nimerit să fie basarabeancă :), eu scriu despre literatura din Basarabia, dar nu sunt atentă doar la ce se scrie acolo.

*

Liliana

Liliana Arnaut s-a născut, așadar, în Republica Moldova.

Primele studii artistice le face acasă,  într-o școală influențată de arta tradițională rusească. Părinții sunt cei care descoperă înzestrarea fetiței lor și o înscriu la o școală de profil, pe când Liliana avea zece ani: Pictam de mic copil, era singurul lucru care nu mă plictiseaȘi dintre ,,jucăriile” copilăriei alegeam mai degrabă o acuarelă, decât o păpușă. Mulțumesc părinților pentru că au observat în asta ”un semn”.

Decide să-și continue studiile de specialitate în București. Mai întâi la Liceul de Artă ,,Nicolae Tonitza”, apoi la Universitatea Națională de Artă, absolvind studii de licență și master.

La 16 ani, viața departe de familie și de prieteni nu a fost tocmai ușoară, își amintește ea. Dar eram conștientă de la început că urma să încep aproape totul de la zero. Citeam literatură motivațională de câțiva ani, dar abia la București am putut pune cu adevărat în practică lucrurile pe care le citisem în cărțile de dezvoltare personală și să verific pe pielea mea cât de adevărate sunt acestea.

Am întrebat-o pe Liliana cum își imagina România înainte de a veni aici și cum i se pare acum.

Imaginea României era distorsionată de fluturii copilăriei aferenți vârstei pe care o aveam – explică Liliana. România era un tărâm magic, acel Frate mai mare pus pe un piedestal ca model drept de urmat. Am venit cu emoții mari de anticipare. Mă bucur ca am întâlnit aici oameni cu suflete frumoase. Desigur, ca în orice societate, pe lângă oamenii menționați mai sus, mai există și “profesorii” de viață, adică persoane de alt soi… România poate și-a pierdut din magie, cunoașterea îndeaproape mereu dăunează magiei, dar tot văd România ca un Frate mai mare, nu neapărat perfect, dar “al nostru”.

După ce (în vara lui 2014) termină studiile de masterat, își lansează propriul proiect: Încă din facultate îmi doream să mă ocup cu ceva  în care să combin pasiunea pentru artă și literatura motivațională. Un proiect care să facă arta accesibilă și prezentă în viața de zi cu zi, să fie pozitiv, să pledeze pentru o lume mai frumoasă, mai bună. Așa s-a născut „Pete de Inspirație”. Pictez mesajele pe care vreau sa le citesc, care mă inspiră și pe care le simt aproape. Transform ilustrațiile, prin intermediul printului digital, în magneți, stickere, felicitări și alte minunății. Sper ca lucrările să amintească oamenilor că merită să fie un pic mai buni.

Am fost curioasă să aflu ce anume din tradiția basarabeană transpune în creațiile sale.

lil

Fiecare experiență mi-a modelat stilul în care pictez. Cel mai probabil, influențele de dincolo de Prut sunt observate de privitori, de cei ce vin din afara “creației” mele. Scopul meu este doar să fiu sinceră cu mine însămi, pe o coala de hârtie.

În luna martie, Liliana a lansat o campanie fabuloasă pe magazinul online:

Toată luna, 50% din banii pe care-i plătești vor fi direcționați spre Asociația Sonia Maria, pentru a ajuta inimioara Soniei să bată cu putere. Sonia este o fetiță de opt ani, care s-a născut cu inima în partea dreaptă, fără artera pulmonară. Și-a petrecut primii doi ani în spitale, a fost operată de trei ori pe cord, de două ori în Germania, la Munchen, iar ultima dată în SUA, la Boston. Doar că are nevoie de o nouă operație în Statele Unite. Artera ei pulmonară trebuie înlocuită, fiindcă Sonia crește. Ea trebuie să primească o nouă arteră, mai mare, care îi va ajuta sângele să ajunga în plămâni. Mulți s-au mobilizat să o ajute pe Sonia. Dar, pe lângă suma alocată operației (aproximativ 98 000 de dolari) e nevoie de bani pentru cheltuielile pentru perioada de recuperare post-operatorie. În plus, această operație nu va fi ultima din viața Soniei.

Arta – adaugă Liliana Arnaut – nu e doar un termen abstract. Arta poate să ajute, nu doar să producă revelații spirituale. Ea este accesibila și prezentă în viața de zi cu zi, creează o lume mai frumoasă, iar în luna martie, cu ajutorul fiecăruia dintre noi, poate salva viața unui copil.

Dragi prieteni, dragi cititori ai site-ului Bunatate.ro, fiți alături de Liliana Arnaut. Pentru Sonia. Și pentru a vă dărui vouă înșivă niscaiva bucurie. Și niscaiva frumusețe.

Ioana Revnic

Pe Liliana o găsiți AICI. Accesați și magazinul online. 

Mai multe despre Sonia – aici. Și aici.