12645044_10207010380151943_3258034120795407592_n

Sonia. 8 ani. Pasionată de pictură. De citit. Citește orice i se pare interesant. După ce a devorat cărțile despre Cosmos, a trecut la cele despre corpul uman. O interesează cum funcționează organismul, ca să priceapă ce se întâmplă cu ea. Așa se pregătește pentru operația care o așteaptă, în curând.

Merge cu plăcere la cinema, cu tatăl ei. Și la teatru, unde lucrează acesta, fiind actor. Asistă la repetiții. Vine la spectacole. În timpul liber, se plimbă prin parc, cu mama.

Înainte să se nască, părinții îi spuneau Sosonica. Acum, o alintă SonSon, Soni sau Sonj. Sonj scria pe fișele ei medicale dintr-un spital german în care a fost operată de două ori.

Îi plac toate mâncărurile. Dacă i-ar da voie cineva, ar mânca în fiecare zi înghețată făcută în casă – din banane și zmeură amestecate în blender, apoi congelate.

Sonia e are 8 ani. E o fetiță zglobie. Tare veselă. Și prietenoasă. Zilele acestea, meșterește mărțișoare. Cel mai frumos va fi al Oanei, mama ei. I-a dăruit primul mărțișor, acum 4 ani. L-a făcut la gradiniță. Era o pietricică, pe care a desenat o inimioară. Sonia îi face mereu cadouri –  desenele și picturile ei. 

Prima felicitare pe care i-a oferit-o a fost un soare.

Jucăuș, ca Sonia.

Oana o păstrează și acum:

 12784494_10207175166871508_1175330784_nSonia s-a născut cu inima în partea dreaptă. Și fără artera pulmonară. Primii doi ani a stat în spitale. A fost operată de trei ori pe cord (de două ori în Germania și o dată în SUA). Înainte unei intervenții, i s-a administrat un tratament medicamentos cu efecte ototoxice. Astfel, Sonia s-a ales și cu o deficiență de auz, ameliorată printr-un implant cohlear și prin mii de ore de exerciții logopedice.

Astăzi, merge la școală. În ciuda previziunilor de pe vremea când era bebeluș, aleargă și participă la orele de sport, la fel ca toți colegii ei fără probleme de sănătate.   

În luna mai, Sonia e programată la o nouă intervenție chirurgicală în SUA, pentru a-i fi schimbată artera pulmonară, căci fetița crește. Nu va fi ultima operație din viața Soniei. Aceasta și viitoarele intervenții chirurgicale o țin în viață.   

În ultimele luni, oameni inimoși și-au unit forțele pentru a-i ajuta pe părinții Soniei, să adune nu doar suma necesară operației (98 000 de dolari), ci și bani utili deplasării, șederii în străinătate sau recuperării post-operatorii. Persoane cu notorietate, prieteni ai familiei, simpli cunoscuți și necunoscuți au fost și rămân alături de Sonia. 

,,În campania pentru Sonia s-au mobilizat extrem de multi oameni – mărturisește Oana Geambașu, mama Soniei. De la prieteni,apropiați cunoștințe și oameni necunoscuți, la artiști, bloggeri, vedete, companii, presă scrisă, televiziuni…

A fost și este o strângere de rânduri incredibilă. Nu am mai văzut atâta solidaritate în rândul oamenilor pentru o inimioară… Este incredibil cum un singur copil care își dorește doar să trăiască o viață normală, poate să adune în jurul său atât de mulți oameni care nu au absolut nimic în comun în afară de dorința de a face bine. Dacă mi se întâmplă să fiu deznădăjduită – adaugă Oana – îmi amintesc câți oameni minunați există în jurul nostru și mă remontez. Le mulțumesc și vă mulțumesc din toată inima noastră de ponei, căci Sonia –  dacă nu știați – este Prințesa Poneilor! Atât de mult îi plac aceste animale…”

*

La rândul ei, Oana Geambașu (absolventă de Studii Culturale Americane) îi ajută pe alții: ,,Din 2008, de când am revenit cu Sonia în țară, foarte mulți părinți mi-au cerut ajutorul pentru a ajunge cu copiii în Germania, pentru operații pe cord. Am direcționat copiii către Deutsches Herzzentrum din München, am strâns fonduri pentru copii, am sprijinit părinții pentru a reuși să obțină formularul E-112 (S2) ce acoperă costul intervențiilor în Uniunea Europeană. Apoi s-a născut Asociația Inima Copiilor și am direcționat toate cazurile către ei.

În 2013, Oana Geambașu a înființat Asociația Sonia Maria.

,,Eu m-am ocupat de copiii care suferă de hipoacuzie profund-severă și care au nevoie de protezare sau implant cohlear. În octombrie 2015, am deschis primul centru de intervenție timpurie în reabilitare auditiv-verbală din Romania, Casa Koala.

Cu sprijinul coordonatorului de reabilitare auditiv-verbală al Cochlear Ltd. pentru Europa Centrală și de Est, doamna Viktorija McDonell, am reușit ca în 2 luni să construim un program funcțional, având 17 copii înscriși în program în acest moment. Pe toată perioada, doamna McDonell s-a mutat în București, doar pentru a ajuta la construirea acestui centru. În prezent, lucrez la un proiect de lege alături de Comisia de Sănătate din Parlament, pentru implementarea screening-ului auditiv în toate maternitățile din Romania.

Dacă acest proiect de lege va fi votat, toți copiii născuți în Romania vor fi testați auditiv înainte de a ieși din maternitate. Urmărim depistarea precoce a celor care suferă de hipoacuzie. Pentru aceștia, protezarea, implantul cohlear, apoi începerea procesului de reabilitare auditiv-verbală cât mai curând ar însemna recuperare completă. În acest moment, explică Oana Geambașu, copiii sunt diagnosticați foarte târziu, în jurul vârstei de 2 ani.”

*

Am mai întrebat-o pe mama Soniei ce vrea să se facă aceasta când crește. Și, lipsită de tact, am rugat-o să își imagineze viața lor, peste 10 ani.

,,Nu știu ce să spun, mi-a scris ea. Noi nu ne facem planuri pe 10 ani…

12784422_1067813836572021_261802267_n

În perioada 29 februarie – 4 martie, la Școala Gimnazială ,,Anastasia Popescu” (adică la locul meu de muncă) și la Grădinițele ,,Arc-en-Ciel” din București are loc Târgul de Mărțișor.

Copiii noștri au făcut, cu gândul la Sonia, mărțișoare bune de pus la inimă.

Prin urmare, ceea ce vom strânge la Târg va deveni parte din darul de care Sonia are nevoie, pentru viitorul ei. 

Orice sumă donată – acum – pentru Sonia înseamnă o investiție în viitorul ei, întrucât (vă reamintesc!) operația nu va fi ultima din viața acestei fetițe. 

ORICINE poate să o sprijine pe Sonia.

Donații se fac și AICI.

Mai multe detalii despre Sonia se găsesc AICI

Ioana REVNIC