1. ,,Mami, cred că l-am cunoscut pe fratele lui Moș Crăciun!” a spus o fetiță după ce s-a despărțit de domnul profesor Florian Colceag, la care fusese dusă de părinții dornici să cunoască mai bine înzestrările copilei.

În fotografiile în care apare, profesorul Florian Colceag este mai mereu înconjurat de oameni. Iar printre copii – pare să-i fie cel mai bine.

 *

Pro Cariere 20142. ,,Antrenorul de genii”!

Sintagma ți se lipește de minte, de cum o auzi.

Din punctul de vedere al marketingului, aceasta are un impact uriaș, cu atât mai mult cu cât nu e doar o înșiruire de cuvinte fără acoperire.

 

Însă eticheta a ajuns, în cazul lui Florian Colceag, una restrictivă. Sau cel puțin derutantă. Formularea induce ideea că domnul profesor ar fi atent exclusiv la copii sau la tineri ale căror înclinații excepționale sunt o certitudine – de la o vârstă fragedă. (Cât de devreme putem avea certitudini, când vine vorba de asemenea talente ale celor mici?)

Or dumnealui spune că nu a întâlnit NICIODATĂ nici măcar UN copil care să nu fie bun la nimic. În plus, și-a făcut o profesie din descoperirea resurselor acestora. Din cultivarea acelor dispoziții naturale care îi duc pe copii la performanțe înalte.

Pro Cariere 2014

Florian Colceag a antrenat timp de 20 de ani loturile olimpicilor la matematică, cu care a obținut peste 60 de medalii de aur la competițiile internaționale. Este absolvent de Matematică, doctor în Economie, expert în politici educaţionale şi dezvoltare de curriculum în diferite sisteme de educaţie.

După terminarea facultății, lucrează întâi la o școală gimnazială de la periferia Bucureștiului, apoi la două licee.

În anii ‘90 începe să colaboreze cu specialiști australieni în programe Gifted Education (educația copiilor înzestrați cu abilități înalte într-unul sau mai multe domenii). Câștigă o bursă în SUA, își vinde apartamentul, își ia familia și pleacă pentru doi ani la Universitatea de Stat din Utah. Aici face un master în educaţie şi în probleme de Gifted Education. Revine în România și înființează Asociația IRSCA Gifted Education, cu scopul de a promova și a sprijini tinerii cu har și talent în felurite domenii, dar și de a forma profesioniști în psihopedagogia excelenței.

Florian Colceag este, printre altele, autorul Legii 17/ 2007, privind educația tinerilor supradotați și președintele EDUGATE (Consorțiul Român pentru Educația Tinerilor Supradotați și Talentați).

*

3. Pe domnul Florian Colceag l-am văzut în 2014 la Oradea și l-am ascultat la conferința organizată de PRO Cariere.

Dacă ar fi să îi schițez un portret, din cuvintele pe care le-am notat atunci de-a valma în agendă în timp ce îl urmăream, aș pune pe primul loc GENEROZITATEA domnului profesor: dorința – acută – de a împărtăși celorlalți cât mai mult(e) din ceea ce știe. Pe urmă: rigoarea științifică. Dar și ,,dezordinea” creatoare.

Apoi, spiritul constructiv. Curiozitatea.

Mai ales: credința în demnitate; omenie; ideal; cooperare; întrajutorare; compasiune. În respectul față de cultură, față de valori, față de semenul nostru. Față de tot ce ne înconjoară.

Prețuirea în locul disprețului; iubirea în locul urii. Încrederea. Autonomia.

Și, nu în ultimul rând, candoarea.

Pentru mine, ca profesoară, întâlnirea de acum un an cu domnul profesor Florian Colceag a fost o invitație la a mă dezbăra de clișee și de inerții. Un câștig. O provocare.

Pro Cariere 2014

Florian Colceag și organizatoarele evenimentului: Roxana Buhățel, Ioana Omuț-Cerechianu, Teodora Duță.

Adică Pro Cariere!

*

Pro Cariere organizează o nouă întâlnire cu domnul profesor dr. Florian Colceag.

În perioada 15-17 septembrie, acesta se va afla la Cluj-Napoca și la Oradea. Dornic să aducă schimbare acolo unde e nevoie, să sprijine şi să dezvolte talentele şi potenţialul Florian Colceag pentru a se întâlni cu publicul larg în cadrul conferinţei „Dezvoltarea abilităţilor înnăscute la copii”.

Pro Cariere 2014

Teme dezbătute: descoperirea şi dezvoltarea abilităţilor înnăscute la copii; stilurile de învăţare – caracteristici și abordare; educarea curiozităţii şi dezvoltarea motivaţiei intrinseci.

Program:

Cluj-Napoca – 15 septembrie, ora 18:00, Casa de Cultură a Studenților, Sala Europa

Oradea – 17 septembrie, ora 18:00, Universitatea Partium, str. Primăriei, nr. 27

Profesorul Florian Colceag îşi rezervă două zile în fiecare oraş pentru a realiza evaluări psihoaptitudinale individuale ale copiilor.

Mai multe detalii: http://procariere.ro/conferinta-dezvoltarea-abilitatilor-innascute-la-copii/

 

Bunatate.ro se numără printre partenerii evenimentului.

Ioana REVNIC

Surseaici și aici.